Επηρεάζει ο καπνός τις μέλισσες;

Επιθεωρώντας ή τρυγώντας ένα μελίσσι χρησιμοποιούμε το καπνιστήρι (εικ. 4).

Γιατί όμως;

Στόχος μας είναι να «ηρεμήσουμε» τις μέλισσες και να τις μετακινήσουμε από την επάνω επιφάνεια των πλαισίων διευκολύνοντας έτσι τη δραστηριότητα μας.

Τι είναι όμως αυτό που συμβαίνει στις μέλισσες; Γιατί αντιδρούν με αυτό τον τρόπο;

Ο καπνός δημιουργεί στις μέλισσες ενόχληση και το ερέθισμα της φυγής.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο πιθανό ταξίδι τους, κατεβαίνουν μέσα στα πλαίσια προκειμένου να γεμίσουν το κοινωνικό τους στομάχι με μέλι.

Χρειάζονται σε αυτή την περίπτωση «καύσιμη ύλη» αλλά και αποθεματικό για το κτίσιμο των νέων κηρηθρών.

Η συμπεριφορά αυτή παρατηρείται επίσης λίγο πριν την έναρξη της σμηνουργίας.

Ένας άλλος λόγος χρήσης του καπνού

είναι η προσπάθεια αναχαίτισης της επικοινωνίας μέσω των φερομονών επιθετικότητας.

Παρότι οι μέλισσες που έχουν εντοπίσει την ενόχληση προσπαθούν να παροτρύνουν και άλλες εκκρίνοντας φερομόνες επιθετικότητας,

εντούτοις η μίξη αυτών των πτητικών ενώσεων με το νέφος του καπνού δεν επιτρέπει την επικοινωνία.

Γεννάται όμως το ερώτημα ο καπνός επηρεάζει το μέλι που θα τρυγηθεί;

Σε προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του Α.Π.Θ.,

εφαρμόστηκαν πέντε καύσιμες ύλες, πευκοβελόνες, φύλλα κυπαρισσιού, ίσκα, πριονίδι και ένα εμπορικό σκεύασμα συμπιεσμένης κυτταρίνης και διαπιστώθηκε ότι το μέλι μπορεί να απορροφήσει συστατικά του καπνού.

Ειδικά και σε καθεμία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν είκοσι ένα, εννέα, επτά, ένδεκα και επτά καινούργια συστατικά στο μέλι μετά την εφαρμογή του καπνού.

Αυτές οι χημικές ενώσεις είτε ήταν συστατικά του καπνού είτε προϊόντα θέρμανσης του μελιού.

Προτείνεται επομένως κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων και ειδικότερα του τρύγου η με φειδώ χρήση του καπνού, ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Εικ.4: Ο υπερβολικός καπνός μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά του μελιού.

Τανανάκη Χρύσα
Εργαστήριο Μελισσοκομίας -Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Πηγή : Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!