Cookie Consent by Free Privacy Policy GeneratorUpdate cookies preferencesΚΥΨΕΛΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ - Excel Χρώματα

ΚΥΨΕΛΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΕΠTΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ Από τις γεωτεχνικούς της Ο.Μ.Σ.Ε Καρατάσου Κατερίνα, κτηνίατρο, Κοντοθανάση Αγλαΐα, Γεωπόνο, Msc Τις μέρες που γράφονται αυτοί οι χειρισμοί είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε ότι τα πεύκα πάνε πράγματι πολύ καλά κι όσοι πήγαν παραγωγικά...

Διαβάστε Περισσότερα
Τα Προϊόντα μας για τους Μελισσοκόμους

Τα Προϊόντα μας για τους Μελισσοκόμους

BeeSafe Υβριδικό Πολυουρεθανικό Νερού Δημιουργήσαμε το BeeSafe Χρώμα για Κυψέλες για να σας παρέχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το BeeSafe ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΕΣ είναι χρώμα που βάφει και μονώνει συγχρόνως την κυψέλη. Είναι Υψηλής Ποιότητας και Τεχνολογίας. ΑΠΟΔΟΣΗ 1 κιλό,...

Διαβάστε Περισσότερα
Χρώμα για Κυψέλες Νέας Τεχνολογίας

Χρώμα για Κυψέλες Νέας Τεχνολογίας

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΪΟΝ Δημιουργήσαμε το BeeSafe για Κυψέλες για να σας παρέχουμε καλύτερα αποτελέσματα Καινούρια κυψέλη: 1. Στοκάρουμε όπου χρειάζεται την κυψέλη με Κρυσταλιζέ Ξυλόκολλα Excel και ψιλό πριονίδι.2. Στη συνέχεια ασταρώνουμε με Μικρονιζέ Αστάρι Νερού...

Διαβάστε Περισσότερα
Ποιότητα μελιού & ποιοτικός έλεγχος

Ποιότητα μελιού & ποιοτικός έλεγχος

Το μέλι αποτελεί ένα πολύπλοκο προϊόν που θα μπορούσε να θεωρηθεί τόσο ζωικής, όσο και φυτικής προέλευσης, καθώς για την παραγωγή του απαιτείται ο χυμός των φυτών, αλλά και οι μέλισσες. Αποτέλεσμα αυτής της διττής προέλευσης του μελιού είναι η πιθανή επιβάρυνση του με υπολείμματα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικές αγωγές των μελισσών, αλλά και των καλλιεργήσιμων φυτών.

Διαβάστε Περισσότερα

Πρόπολη | Παρασκευή Βάμματος

Η πρόπολη για τις μέλισσες είναι το μέσο απολύμανσης της κυψέλης καθώς έχει αντιμικροΒιακές ιδιότητες. Την χρησιμοποιούνε ως αποστειρωτικό εφαρμόζοντας μία στρώση σε όλη την κυψέλη και τα πλαίσια, για “ταρίχευση” μικρών ζώων που μπορεί να βρεθούν μέσα στην κυψέλη και δεν μπορούν να τα απομακρύνουν (ποντίκια, αχερόντια, σαύρες κ.ά.), και γενικά κλείνουν οπές μεγέθους έως 6mm. Για οτιδήποτε μεγαλύτερο χρησιμοποιούν κερί. Την παρασκευάζουν συλλέγοντας ρητίνες από τα φυτά όταν η θερμοκρασία είναι 19 -31 °C, έπειτα προσθέτουν δικές τους ουσίες, κερί και γύρη.

Διαβάστε Περισσότερα

Γιατί το μέλι ερείκης έγινε της μόδας;!

Ρεικόμελο, φθινοπωρινό και ανοιξιά¬τικο. διαφορετικό το ένα από το άλλο. «αλλιώτικο» και από τα άλλα μέλια. Οι Άγγλοι το θεωρούν τη Rolls-Royce του είδους. Το ρεικόμελο έγινε τελευταία πολύ της μόδας.

Διαβάστε Περισσότερα
Πρέπει να βάψω τις κυψέλες μου. Είναι απαραίτητο;

Πρέπει να βάψω τις κυψέλες μου. Είναι απαραίτητο;

Κάθε χρόνο γίνονται συζητήσεις γύρω από τη βαφή των κυψελών, με όλους τους μελισσοκόμους να συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι είναι αναγκαίο να βάφουμε τις κυψέλες μας. Είδαμε παλαιότερα τα πλεονεκτήματα που έχουμε στη παραγωγή μελιού και την υγεία των μελισσιών από μια...

Διαβάστε Περισσότερα

Μούχλα στις κηρήθρες. Πως εμφανίζεται και πως την αντιμετωπίζουμε;

Η μούχλα στις κηρήθρες εμφανίζεται κυρίως τη περίοδο του Χειμώνα, αλλά είναι συχνό το φαινόμενο και την Άνοιξη.  Οι συνθήκες που ευνοούν τη μούχλα στη κηρήθρα είναι σαφώς η υγρασία. Η μούχλα είναι μύκητας και αναβλαστάνει με σπόρια, τα οποία για να βλαστήσουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Άνοιξη ή Φθινόπωρο; Ποια η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε τη μελισσοκομία.

Άνοιξη ή Φθινόπωρο; Ποια η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε τη μελισσοκομία.

Η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι οι δύο εποχές που ενδείκνυνται για το ξεκίνημα της μελισσοκομίας. Ανάμεσα όμως στους μελισσοκόμους υπάρχουν διαφωνίες για το ποια εποχή είναι η καλύτερη. Αν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μελισσοκομία είτε επαγγελματικά είτε σαν χόμπι...

Διαβάστε Περισσότερα
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ασθένειες που προσβάλουν τα μελίσσια μας και πως τις αντιμετωπίζουμε;

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ασθένειες που προσβάλουν τα μελίσσια μας και πως τις αντιμετωπίζουμε;

Οι πιο γνωστές ασθένειες που προσβάλουν τα μελίσσια μας είναι η βαρρόα, η νοζεμίαση και η αμερικάνικη σηψηγονία. Για κάθε μια ασθένεια υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης. Νοζεμίαση Η νοζεμίαση είναι ασθένεια των ακμαίων μελισσών, προσβάλλει τις εργάτριες, τις...

Διαβάστε Περισσότερα

Οκτώβριος, μελισσοκομικές ενέργειες για τη σωστή προετοιμασία των μελισσιών.

Μετακινήσεις, τροφή και έλεγχος για αρρώστιες οι σημαντικές μελισσοκομικές ενέργειες που κάνουμε τον Οκτώβριο για τη σωστή προετοιμασία των μελισσιών. Το φθινόπωρο είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για τα μελίσσια και ο μελισσοκόμος πρέπει να τα ελέγξει ένα-ένα για να...

Διαβάστε Περισσότερα

Έγινε ΠΟΠ το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης με τη βούλα της Ε.Ε.!

Στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) εντάχθηκε το «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» (Pefkothymaromelo Kritis), μετά τη σχετική έγκριση, που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με...

Διαβάστε Περισσότερα
Νέοι μελισσοκόμοι. Συμβουλές για το ξεκίνημα σας.

Νέοι μελισσοκόμοι. Συμβουλές για το ξεκίνημα σας.

Ως νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα βασικά πράγματα για τη μελισσοκομία. Εάν σκέπτεστε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μελισσοκομία καλό θα ήταν να γνωρίζετε βασικές έννοιες για τα πρώτα βήματα. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε, τα έξοδα και σαφώς οι...

Διαβάστε Περισσότερα
Νοέμβριος – Δεκέμβριος, ποιες μελισσουργικές εργασίες πρέπει να κάνουμε;

Νοέμβριος – Δεκέμβριος, ποιες μελισσουργικές εργασίες πρέπει να κάνουμε;

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται από τους πιο δύσκολους μήνες γιατί πρέπει να φροντίσουμε τα μελίσσια να ξεχειμωνιάσουν με ικανοποιητικό και ανανεωμένο πληθυσμό. Να μην κινδυνέψουν από το κρύο, να έχουν νέες και γόνιμες βασίλισσες, να είναι υγιή και να έχουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Πώς παράγεται και τι είναι το κερί;

Πώς παράγεται και τι είναι το κερί;

Τι είναι το πολύτιμο κερί της μέλισσας και πως παράγεται θα το δούμε σήμερα, μιας και πολλοί δεν γνωρίζουν την ακριβή του προέλευσή του. Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών σε λεπτές, σχεδόν διάφανες νιφάδες που στη συνέχεια πλάθονται από...

Διαβάστε Περισσότερα
Γιατί είναι σημαντικό να βάφουμε τις κυψέλες μας;

Γιατί είναι σημαντικό να βάφουμε τις κυψέλες μας;

Όταν έρθει η στιγμή να βάψουμε τις κυψέλες μας, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο σημαντικό και σε τι πραγματικά ωφελεί. Ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους, η επιλογή του τρόπου βαφής αποτελεί συνήθως μια πραγματική σπαζοκεφαλιά. Η φθορά...

Διαβάστε Περισσότερα
Συμβουλές περιποίησης και φροντίδας των μελισσιών σας.

Συμβουλές περιποίησης και φροντίδας των μελισσιών σας.

Οι μελισσοκόμοι μεταξύ τους συζητούν για τους τρόπους φροντίδας των μελισσιών, για τα μυστικά που ίσως έχουν μάθει από παλαιότερους μελισσοκόμους και ανταλλάσσουν συμβουλές για ένα γερό και υγιές μελίσσι. Η περίοδος του τρύγου είναι πολύ σημαντική, αλλά, για να έχουμε...

Διαβάστε Περισσότερα
Μελισσουργικές εργασίες τον Σεπτέμβρη.

Μελισσουργικές εργασίες τον Σεπτέμβρη.

Για τη μελισσοκομία ο Σεπτέμβρης είναι σχετικά εύκολος και καλό μήνας. Οι μελισσουργικές εργασίες τον Σεπτέμβρη περιλαμβάνουν το συλλογή πευκόμελου και το καλό τάισμα των μελισσών μιας και η γύρη μειώνεται.

Διαβάστε Περισσότερα
Σκαθάρι απειλεί τις μέλισσες μας. Τι ανακοινώνει η Ε.Ε.;

Σκαθάρι απειλεί τις μέλισσες μας. Τι ανακοινώνει η Ε.Ε.;

Ο μικρός κάνθαρος (ή μικρό σκαθάρι) των κυψελών, το λεγόμενο Aethina tumida έκανε την εμφάνιση του σε κυψέλες στην επαρχία Regio Calabria (Καλαβρία) της Νότιας Ιταλίας.  Το επικίνδυνο σκαθάρι απειλεί τις μελισσοκομικές καλλιέργειες και για αυτό το λόγο η Ε.Ε. έχει...

Διαβάστε Περισσότερα
Πως επιθεωρούμε ένα μελίσσι

Πως επιθεωρούμε ένα μελίσσι

Προφυλάξεις κατά τις επιθεωρήσεις Παράγοντες που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές 1ο Βήμα : Ανάβουμε το καπνιστήρι. Ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιούνται πευκοβελόνες, πριονίδια, ίσκα, βουνιές αγελάδας κ.α.. Το καύσιμο υλικό δεν πρέπει να παράγει καπνό πολύ ζεστό, να...

Διαβάστε Περισσότερα

Η Παραγωγή των βασιλισσών μέρος Ε (τελευταίο)

  Πασχάλης Χαριζάνης Γεωποικό Πανεπιστήμιο Αθηνών VII. Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Ένα μελίσσι δε δέχεται ξένη βασίλισσα. Μόλις Βρεθεί μια βασίλισσα σε άλλη κυψέλη, αρκετές μέλισσες, κυρίως ηλικιωμένες, μαζεύονται πάνω της την «κουΒαριάζουν», και αρχίζουν να...

Διαβάστε Περισσότερα

Οι μελισσοκόμοι ρωτούν

  Στην περιοχή χρησιμοποιείται στους οπωρώνες εναντίον της καρπόκαψας το λεγόμενο κομφούζιο (checkmate). Πρόκειται για φερομόνη που μπερδεύει τα έντομα και δεν κάνουν σύζευξη. Επηρεάζει αυτό τις μέλισσες; Χουρχούρος Γιώργος, ΒελΒεντός Το σκεύασμα checkmate που...

Διαβάστε Περισσότερα

Ειδικό Θέμα: Βιολογικός κύκλος του “κόμπου” Physokermes spp

Τo Physokermes spp. είναι κοκκοειδές με αποκλειστικό ξενιστή είδη ελάτης. Ολοκληρώνει μία γενιά το έτος, ενώ έχει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής παρατηρήσεις, δύο νυμφικά στάδια. Οι νύμφες 1ου και 2ου σταδίου βρίσκονται προσηλωμένες, στους κόμπους της νέας, κάθε έτους,...

Διαβάστε Περισσότερα

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

Φωτ.1 Ένα ωραία σμάρι, δηλαδή ένα ωραίο μελίσσι που έχασε ο μελισσοκόμος!! «Η ζωή μας κύκλους κάνει...» (δημώδες). Κύκλους ναι, όχι σπείρες και όχι τον ίδιο (!) κύκλο. Μπορείτε να φανταστείτε τους κύκλους της παλιάς ελληνικής Ολυμπιακής (του Ωνάση!), ή τους κύκλους...

Διαβάστε Περισσότερα
Αντιοξειδωτική δράση του μελιού

Αντιοξειδωτική δράση του μελιού

Το μέλι δεν αποτελεί ένα κοινό υδραχανθρακικό τρόφιμο που χαρίζει στον καταναλωτή μόνο μια ευχάριστη γλυκιά γεύση, αλλά εμπεριέχει και μια πληθώρα συστατικών με έντονες Βιολογικές δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το προϊόν της μέλισσας από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιήθηκε και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Διαβάστε Περισσότερα

Προχωρά το θέμα Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης

Η παραμονή του θυμαρίσιου μελιού στις κηρήθρες και η μετέπειτα φυσική ανάμιξή του με το πευκόμελο, αποτελούν μια πάγια τοπική μέθοδο παραγωγής ενός ξεχωριστού προϊόντος Οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Ανατολικής Κρήτης, Λασιθίου και Χανίων καθώς και οι Μελισσοκομικοί...

Διαβάστε Περισσότερα