ΚΥΨΕΛΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Μελισσοκομικό βιβλιάριο. Τι χρειάζεται για την έκδοση του.

Η έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου είναι ένα χρονοβόρο αλλά πολύ σημαντικό μέλημα κάθε μελισσοκόμου. Διαβάστε παρακάτω όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι μελισσοκόμοι για την έκδοση ή την ανανέωση μελισσοκομικού βιβλιαρίου. Για την έκδοση μελισσοκομικού...

Διαβάστε Περισσότερα

Έγινε ΠΟΠ το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης με τη βούλα της Ε.Ε.!

Στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) εντάχθηκε το «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» (Pefkothymaromelo Kritis), μετά τη σχετική έγκριση, που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο. Παράγεται στη Κρήτη και...

Διαβάστε Περισσότερα

Νέοι μελισσοκόμοι. Συμβουλές για το ξεκίνημα σας.

Ως νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα βασικά πράγματα για τη μελισσοκομία. Εάν σκέπτεστε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μελισσοκομία καλό θα ήταν να γνωρίζετε βασικές έννοιες για τα πρώτα βήματα. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε, τα έξοδα και σαφώς οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Νοέμβριος – Δεκέμβριος, ποιες μελισσουργικές εργασίες πρέπει να κάνουμε;

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται από τους πιο δύσκολους μήνες γιατί πρέπει να φροντίσουμε τα μελίσσια να ξεχειμωνιάσουν με ικανοποιητικό και ανανεωμένο πληθυσμό. Να μην κινδυνέψουν από το κρύο, να έχουν νέες και γόνιμες βασίλισσες, να είναι υγιή και να έχουν...

Διαβάστε Περισσότερα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τις βασίλισσες μας; Πως μπορούμε να τις προστατέψουμε;

Η επιβίωση της βασίλισσας είναι συνυφασμένη με την επιβίωση ολόκληρου του μελισσιού. Ένα μελίσσι μπορεί να επιβιώσει με λίγες τροφές, με λίγο πληθυσμό, με λίγο γόνο, κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, ακόμη και από κάποια ασθένεια. Χωρίς μάνα όμως είναι καταδικασμένο...

Διαβάστε Περισσότερα

Πώς παράγεται και τι είναι το κερί;

Τι είναι το πολύτιμο κερί της μέλισσας και πως παράγεται θα το δούμε σήμερα, μιας και πολλοί δεν γνωρίζουν την ακριβή του προέλευσή του. Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών σε λεπτές, σχεδόν διάφανες νιφάδες που στη συνέχεια πλάθονται από...

Διαβάστε Περισσότερα

Ποιες είναι οι 10 ευεργετικές ιδιότητες του μελιού;

Τρώτε λοιπόν μέλι! Το μέλι είναι  μια πολύ καλή παραδοσιακή τροφή σχεδιασμένη για μας τους ανθρώπους κατευθείαν από την ίδια τη φύση. Το μέλι είναι το μόνο γλυκαντικό που δεν έχει φτιαχτεί και δεν έχει επεξεργαστεί από τον άνθρωπο και που ταυτόχρονα έχει και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να βάφουμε τις κυψέλες μας;

Όταν έρθει η στιγμή να βάψουμε τις κυψέλες μας, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο σημαντικό και σε τι πραγματικά ωφελεί. Ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους, η επιλογή του τρόπου βαφής αποτελεί συνήθως μια πραγματική σπαζοκεφαλιά. Η φθορά...

Διαβάστε Περισσότερα

Συμβουλές περιποίησης και φροντίδας των μελισσιών σας.

Οι μελισσοκόμοι μεταξύ τους συζητούν για τους τρόπους φροντίδας των μελισσιών, για τα μυστικά που ίσως έχουν μάθει από παλαιότερους μελισσοκόμους και ανταλλάσσουν συμβουλές για ένα γερό και υγιές μελίσσι. Η περίοδος του τρύγου είναι πολύ σημαντική, αλλά, για να έχουμε...

Διαβάστε Περισσότερα

Ωοτοκία της βασίλισσας. Πως πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα;

Αν και πολλοί νομίζουν ότι η ωοτοκία της βασίλισσας μας είναι κάτι δεδομένο, σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να καταφέρουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τα συνηθισμένα. Σιρόπι και γύρη Τροφοδοτήστε τα μελίσσια σας με σιρόπι για να διεγείρετε την ωοτοκία της...

Διαβάστε Περισσότερα

Συνενώσεις μελισσιών, με ποιους τρόπους μπορεί να γίνουν;

Οι συνενώσεις μελισσιών είναι κάτι που όλοι οι μελισσοκόμοι συζητούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος και πιο επιτυχημένος τρόπος να γίνουν. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι με εφημερίδα, με τσίπουρο ή άλλα αρώματα. Τρόπος 1ος: με εφημερίδα Η εφημερίδα...

Διαβάστε Περισσότερα

Μελισσουργικές εργασίες τον Σεπτέμβρη.

Για τη μελισσοκομία ο Σεπτέμβρης είναι σχετικά εύκολος και καλό μήνας. Οι μελισσουργικές εργασίες τον Σεπτέμβρη περιλαμβάνουν το συλλογή πευκόμελου και το καλό τάισμα των μελισσών μιας και η γύρη μειώνεται.

Διαβάστε Περισσότερα

Σκαθάρι απειλεί τις μέλισσες μας. Τι ανακοινώνει η Ε.Ε.;

Ο μικρός κάνθαρος (ή μικρό σκαθάρι) των κυψελών, το λεγόμενο Aethina tumida έκανε την εμφάνιση του σε κυψέλες στην επαρχία Regio Calabria (Καλαβρία) της Νότιας Ιταλίας.  Το επικίνδυνο σκαθάρι απειλεί τις μελισσοκομικές καλλιέργειες και για αυτό το λόγο η Ε.Ε. έχει...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο βασιλικός πολτός και οι μαγικές του ιδιότητες!

O βασιλικός πολτός για πολλούς θεωρείται ελιξίριο ζωής! Είναι ένα προϊόν με.. μαγικές ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία μας, προσφέροντας μας ευεξία. Παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες που βρίσκονται στο κεφάλι των εργατριών μελισσών και τις πρώτες τρεις μέρες της ζωής τους, στο στάδιο του αυγού, είναι η μοναδική τροφή όλων των μελισσών.

Διαβάστε Περισσότερα

Εφαρμογή στη Μελισσοκομία

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ Τη νομική Βάση για την εφαρμογή στη μελισσοκομία του Εθνικού Προγράμμα­τος Ελέγχου Καταλοίπων (ΕΠΕΚ) αποτελεί η Οδηγία 96/23/ΕΚ και το Π.Δ.259/1998(ΦΕΚΆ191). Σύμφωνα με αυτή απαιτείται από τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν ένα...

Διαβάστε Περισσότερα

Πράσινο φως για εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων και Κέντρα Μελισσοκομίας

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ TOY AN. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ Στο πλαίσιο εφαρμογής της αριθμ. 685/42702/31/03/2014 (Β' 837) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Πρόγραμμα για τη βελτίωση των συν­θηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της...

Διαβάστε Περισσότερα

Οι φετινές δράσεις των συνεταιρισμών

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΙΚΡΟΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Με απόφαση του -παραιτηθέντος πλέον- γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικ. Στουπή εγκρίθηκαν μετά την υπο­βολή σχετικών αιτήσεων οι δράσεις των Μελισσο­κομιών Συνεταιρισμών για το...

Διαβάστε Περισσότερα

Πρώτες βοήθειες για τσίμπημα μέλισσας, σφήκας ή σφίγγας ή σφήγκας

  Αντιμετώπιση με φυσικά μέσα. Πρόληψη αλλεργικής αντίδρασης του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D, medlabnews.gr Όταν μία μέλισσα τσιμπάει, χάνει το κεντρί της και πεθαίνει. Η σφήκα όπως μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τσιμπήματα καθώς δεν αφήνει πίσω το κεντρί της.Τα τσιμπήματα...

Διαβάστε Περισσότερα

Τι μελιτοεξαγωγέα να αγοράσω ηλεκτρικό η χειροκίνητο;

Παρότι το μέλι είναι απλό στην παραγωγή του, εντούτοις η διαδικασία για να πάρει κάθε μελισσοκόμος άδεια ίδρυσης και λειτουργίας απαιτούνται πολλές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές εργασίες, υποβολές εγγράφων και μελετών, και αρκετή υπομονη Ας δούμε πρώτα τα απαραίτητα...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα Α …. Β της μελισσοκομίας και πρόγραμμα νέων αγροτών

  Γενικά Το δίμηνο που ξεκινά με το «μήνα των λουλουδιών», το Μάιο, είναι για το 2016 πολύ ελπιδοφόρο. Τα θετικά μηνύματα για την κατάσταση των μελισσιών, γεμάτα αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής μελιού, είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, από όλα...

Διαβάστε Περισσότερα

Πως επιθεωρούμε ένα μελίσσι

Προφυλάξεις κατά τις επιθεωρήσειςΠαράγοντες που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές 1ο Βήμα : Ανάβουμε το καπνιστήρι. Ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιούνται πευκοβελόνες, πριονίδια, ίσκα, βουνιές αγελάδας κ.α.. Το καύσιμο υλικό δεν πρέπει να παράγει καπνό πολύ ζεστό, να...

Διαβάστε Περισσότερα

Η Παραγωγή των βασιλισσών μέρος Ε (τελευταίο)

  Πασχάλης Χαριζάνης Γεωποικό Πανεπιστήμιο Αθηνών VII. Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝΈνα μελίσσι δε δέχεται ξένη βασίλισσα. Μόλις Βρεθεί μια βασίλισσα σε άλλη κυψέλη, αρκετές μέλισσες, κυρίως ηλικιωμένες, μαζεύονται πάνω της την «κουΒαριάζουν», και αρχίζουν να τραβούν τα...

Διαβάστε Περισσότερα

Οι μελισσοκόμοι ρωτούν

  Στην περιοχή χρησιμοποιείται στους οπωρώνες εναντίον της καρπόκαψας το λεγόμενο κομφούζιο (checkmate). Πρόκειται για φερομόνη που μπερδεύει τα έντομα και δεν κάνουν σύζευξη. Επηρεάζει αυτό τις μέλισσες;Χουρχούρος Γιώργος, ΒελΒεντός Το σκεύασμα checkmate που...

Διαβάστε Περισσότερα

Ειδικό Θέμα: Βιολογικός κύκλος του «κόμπου» Physokermes spp

Τo Physokermes spp. είναι κοκκοειδές με αποκλειστικό ξενιστή είδη ελάτης. Ολοκληρώνει μία γενιά το έτος, ενώ έχει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής παρατηρήσεις, δύο νυμφικά στάδια. Οι νύμφες 1ου και 2ου σταδίου βρίσκονται προσηλωμένες, στους κόμπους της νέας, κάθε έτους,...

Διαβάστε Περισσότερα

ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

Φωτ.1 Ένα ωραία σμάρι, δηλαδή ένα ωραίο μελίσσι που έχασε ο μελισσοκόμος!! «Η ζωή μας κύκλους κάνει...» (δημώδες). Κύκλους ναι, όχι σπείρες και όχι τον ίδιο (!) κύκλο. Μπορείτε να φανταστείτε τους κύκλους της παλιάς ελληνικής Ολυμπιακής (του Ωνάση!), ή τους κύκλους...

Διαβάστε Περισσότερα

Αντιοξειδωτική δράση του μελιού

Το μέλι δεν αποτελεί ένα κοινό υδραχανθρακικό τρόφιμο που χαρίζει στον καταναλωτή μόνο μια ευχάριστη γλυκιά γεύση, αλλά εμπεριέχει και μια πληθώρα συστατικών με έντονες Βιολογικές δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το προϊόν της μέλισσας από την αρχαιότητα ακόμη χρησιμοποιήθηκε και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Διαβάστε Περισσότερα

Προχωρά το θέμα Π.Ο.Π. Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης

Η παραμονή του θυμαρίσιου μελιού στις κηρήθρες και η μετέπειτα φυσική ανάμιξή του με το πευκόμελο, αποτελούν μια πάγια τοπική μέθοδο παραγωγής ενός ξεχωριστού προϊόντος Οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Ανατολικής Κρήτης, Λασιθίου και Χανίων καθώς και οι Μελισσοκομικοί...

Διαβάστε Περισσότερα

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!