Cookie Consent by Free Privacy Policy GeneratorUpdate cookies preferencesΜελισσουργικές εργασίες τον Σεπτέμβρη. Excel xromata
Ποιες μελισσουργικές εργασίες πρέπει να κάνουμε το Σεπτέμβρη; Πως πρέπει να φροντίσουμε τις μέλισσες μας; Για την μελισσοκομία ο Σεπτέμβρης είναι σχετικά εύκολος και καλό μήνας. Οι μελισσουργικές εργασίες τον Σεπτέμβρη περιλαμβάνουν το συλλογή πευκόμελου και το καλό τάισμα των μελισσών μιας γιατί η γύρη μειώνεται.

Όσοι αποφασίσατε να βγάλετε πευκόμελο, από τον Αύγουστο κιόλας πρέπει να έχετε φροντίσει να πάτε στα πεύκα τα μελίσσια σας. Κυρίως από τα μισά του Σεπτέμβρη και μετά το πεύκο πλημμυρίζει με μελίτωμα, κάτι που κάνει τα μελίσσια να μαζεύουν άφθονο μέλι πεύκου. Αυτό βέβαια σας αναγκάζει να φροντίζουμε ο τρύγος να γίνει έγκαιρα γιατί οι κηρήθρες γεμίζουν πολύ γρήγορα.

Φροντίστε να μεταφέρετε τα δυνατά σας μελίσσια στο πεύκο.

Αυτό γιατί οι διαθέσιμοι χώροι στις κηρήθρες γεμίζουν με μέλι και δεν έχει που να γεννήσει η βασίλισσα και δεύτερον γιατί υπάρχει έλλειψη γύρης και η βασίλισσα ακόμα κι αν βρει χώρο να γεννήσει, μην έχοντας γύρες θα μειώσει πολύ την γέννα της. Αν επομένως μετακινήσετε ένα αδύναμο μελίσσι τότε αυτό κινδυνεύει να αδυνατίσει κι άλλο ακόμη και να χαθεί.

Όσοι δεν πάτε τα μελίσσια σας στο πεύκο πρέπει να προετοιμάζεστε για ανθοφορίες όπως το πολυκόμπι και το ρεΐκι. Αυτές οι ανθοφορίες ξεκινούν προς τα τέλη του Σεπτέμβρη και η νεκταροσυλλογή από τις μέλισσες εξαρτάται βέβαια κι από τις καιρικές συνθήκες.
Πρέπει όμως να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο αν έχουν όλα τα μελίσσια σας βασίλισσες. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο οι μέλισσες κάνουν αντικατάσταση στις προβληματικές βασίλισσες, έτσι, είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο μια νέα βασίλισσα να χαθεί στο… γαμήλιο ταξίδι της και το μελισσάκι να μείνει ορφανό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο δύο πράγματα μπορείτε να κάνετε ή να το συνενώσετε με άλλο μελίσσι ή να δώσετε φρέσκο γόνο ώστε το μελίσσι σας να βγάλει νέα βασίλισσα.

Προσέξτε τη τροφή τους. 

Προσέξτε τα αποθέματα τροφής των μελισσιών και κυρίως των παραφυάδων γιατί τελειώνουν γρήγορα μιας και δεν υπάρχει πολύ ανθοφορία. Προτιμήστε τροφοδοσία με ζυμάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου γιατί ακόμη υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λεηλασίας.

Μην ξεχνάτε πως από τέλος Σεπτεμβρίου, ολόκληρο τον Οκτώβριο και τον μισό Νοέμβριο οι βασίλισσες γεννάνε πάρα πολλά πλαίσια γόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανανεωθεί ο πληθυσμός και τα μελίσσια να ξεχειμωνιάζουν με επιτυχία. Για το λόγο αυτό τα μελίσσια πρέπει να μεταφερθούν νωρίς σε περιοχές όπου ξεκινά η ανθοφορία ρεϊκιού και πολυκομπιού. Αυτό γίνεται προκειμένου να φτιαχτούν και να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια.