Μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος μέλι;

Μια ανθρωποκεντρική τάση του ανθρώπινου είδους είναι η αντιγραφή κάθε διαδικασίας και προϊόντος που υπάρχει στη φύση προκειμένου να μπορεί να το/την αναπαράγει μόνος του.

Η άποψη αυτή είναι που τον έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας τόσο εξελιγμένης κοινωνίας και στην κατασκευή τόσων επιτευγμάτων.

Τι γίνεται όμως όταν η αντιγραφή αυτή έχει ως στόχο μόνο το κέδρος ή όταν αφορά πολύ πολύπλοκα συστήματα;

Το μέλι θεωρήθηκε πολύτιμο προϊόν από την αρχαιότητα και κατά καιρούς αποτέλεσε αποκλειστική ιδιοκτησία των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως ένα προϊόν με υψηλή τιμή πώλησης, αλλά και υψηλή βιολογική αξία

Επομένως δεν θα μπορούσε να μην είναι αντικείμενο αντιγραφής.

Πολλοί έχουν φανταστεί ότι αν αναμείξουν τα Βασικά, συστατικά (σάκχαρα) και νερό και βελτιώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος με χρώμα και άρωμα μελιού θα κατορθώσουν να παράξουν μέλι.

Όσο και αν κανείς προσπαθήσει χρησιμοποιώντας την τελειότερη συνταγή δεν θα μπορέσει να φτιάξει αυτό το πολύτιμο φυσικό προϊόν.

Και αυτό γιατί οι μέλισσες έχουν κατορθώσει να το δημιουργήσουν με μια τόσο πολύπλοκη διαδικασία και σύσταση που κανείς δεν μπορεί να αντιγράψει.

Έχουν χρησιμοποιήσει σύνθετους φυτικούς χυμούς από διαφορετικά φυτά, τους έχουν μετατρέψει και εμπλουτίσει με δικές τους ενώσεις αλλά και το ίδιο το προϊόν κατά την αποθήκευση του στις κηρήθρες έχει παραλάβει συστατικά του κεριού.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολύπλοκης πορείας είναι η εύρεση κατά την λεπτομερή ανάλυση του μελιού ενός μεγάλου αριθμού συστατικών πολλές φορές πάνω από 300

Είναι επομένως αδύνατο κάποιος να βρει και να αναμίξει στη σωστή αναλογία όλα αυτά τα συστατικά, θα έλεγε όμως κανείς, μα δεν υπάρχει στην αγορά τεχνητό μέλι;

Η απάντηση είναι πως υπάρχουν προϊόντα αντιγραφής αλλά δεν είναι μέλια.

Είναι γλυκαντικά που προσομοιάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού κάποιες φορές με επιτυχή τρόπο χωρίς όμως να έχουν την σύνθεση και τη Βιολογική δράση του αυθεντικού προϊόντος.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ενόργανη ανάλυση συνεχώς εξελίσσεται και οι νέες τεχνικές είναι ικανές να ανιχνεύσουν και το πιο πιστό αντίγραφο.

Τανανάκη Χρύσα
Εργαστήριο Μελισσοκομίας -Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!