Μετακινήσεις, τροφή και έλεγχος για αρρώστιες οι σημαντικές μελισσοκομικές ενέργειες που κάνουμε τον Οκτώβριο για τη σωστή προετοιμασία των μελισσιών.

Το φθινόπωρο είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για τα μελίσσια και ο μελισσοκόμος πρέπει να τα ελέγξει ένα-ένα για να δει τις ανάγκες τους. Η εργασίες του Οκτωβρίου είναι συνέχεια αυτών του Σεπτεμβρίου, όπου πρέπει να φροντίσουμε τα μελίσσια να πάρουν τα πάνω τους και να ανανεώσουν πληθυσμούς. Μετά τον τελευταίο τρύγο τα μελίσσια πρέπει να μεταφερθούν στη βάση τους όπου θα γίνει επιθεώρηση ενόψει του χειμώνα. Κάποιο μπορεί να μην έχει βασίλισσα και να χρειάζεται πλαίσιο με ανοιχτό γόνο ή να είναι αρρενότοκο. Κάποιο άλλο μπορεί να έχει ανάγκη σε τροφή λόγω της ξερικής – άνυδρης περιόδου. Κύριο μέλημα του είναι επίσης η παραγωγή φθινοπωρινού γόνου για αυτό τα μεταφέρουμε σε ρείκια ή κουμαριές. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα μετακίνησης πρέπει να τους δώσετε γύρη είτε με πλαίσια είτε με διασπορά σε κενά.

Με τρεις φράσεις η προετοιμασία για τον Οκτώβριο, είναι: Δυνατά μελίσσια σε πληθυσμό και γόνο, τρυγημένα και «σφικτά».

Σφιχτά μελίσσια εννοούμε τα μελίσσια εκείνα που βάζουμε, τόσα πλαίσια όσα πατάει το μελίσσι. Δηλαδή ο αριθμός των πλαισίων που βάζουμε, δεν καθορίζεται από τις συνήθειες ή τις επιθυμίες του κάθε μελισσοκόμου αλλά από τον πληθυσμό που υπάρχει στο μελίσσι. Τρυγημένα μελίσσια θέλουμε να έχουμε γιατί το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα γίνονται με λιγότερο κόπο. Αν θέλουμε να βγάλουμε πευκόμελο πρέπει να είναι λίγο νηστικά γιατί έτσι «τραβούν» καλύτερα στο πεύκο και έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Ο πληθυσμός καθορίζει τον αριθμό των πλαισίων. Οι μέλισσες με λιγότερα πλαίσια θα βγάλουν το ίδιο και περισσότερο μέλι. Αυτό το μέλι μπορεί να ωριμάσει γρηγορότερα, ενώ και ο τρύγος του θα είναι ευκολότερος (λιγότερα πλαίσια – καλύτερα σφραγισμένα). Καλύτερα σφραγισμένα πλαίσια σημαίνει ότι η ποιότητα του μελιού επίσης είναι καλύτερη και η ποσότητα του κεριού μεγαλύτερη.