Πως επιβιώνουν οι μέλισσες στις αντίξοες συνθήκες;

Το 2017 με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις ίσως έκανε πολλούς από μας εμάς να αναρωτηθούμε:

πως μπορούν και επιβιώνουν οι μέλισσες κάτω από τέτοιες συνθήκες (εικ.3);

Το μελίσσι και όχι η κάθε μέλισσα ξεχωριστά έχει την ικανότητα της θερμικής ομοιόστασης

της διατήρησης δηλαδή της θερμοκρασίας σταθερής ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και προκειμένου το μελίσσι να ανταποκριθεί στη ρύθμιση της θερμοκρασίας οι μέλισσες έρχονται πολύ κοντά μεταξύ τους σχηματίζοντας την μελισσόσφαιρα.

Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι απώλειες θερμότητας και συγχρόνως σι μυϊκές κινήσεις της καθεμίας απελευθερώνουν θερμότητα.

Ο όγκος της μελισσόσφαιρας δεν είναι σταθερός, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.

Καθώς πέφτει η θερμοκρασία ο όγκος μειώνεται, ενώ με την αύξηση της θερμοκρασίας η πυκνή διάταξη χαλαρώνει.

Έτσι μεταβολές παρατηρούνται τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και ανάλογα με τις αλλαγές του καιρού.

Αλλά και σε επίπεδο σφαίρας η πυκνότητα των μελισσών δεν είναι ίδια.

Υπάρχει ο συμπαγής εξωτερικός φλοιός – που λειτουργεί και μονωτικά – και μια χαλαρή διάταξη στο εσωτερικό του.

Μοιάζει λίγο με το πορτοκάλι, τη σκληρή φλούδα εξωτερικά και την μαλακή σάρκα στο εσωτερικό.

Παράλληλα παρατηρείται μια αναδόμηση της μελισσόσφαιρας με τις μέλισσες του φλοιού να μεταφέρονται στο εσωτερικό και αντίστροφα.

Καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν και τα πλαίσια με μέλι, τα οποία λειτουργούν μονωτικά.

Με εντυπωσιακό μηχανισμό το μελίσσι όμως μπορεί να ανταποκριθεί και στις πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Σε αυτή την περίπτωση η θερμοστάτηση του μελισσιού επιτυγχάνεται με δύο τρόπους.

Τον συνεχή αερισμό της κυψέλης με τα ρεύματα αέρα που δημιουργούν ειδικές ομάδες οικιακών μελισσών, κουνώντας τα φτερά τους, καθώς και με την εξάτμιση σταγόνων νερού που τοποθετούν οι νεροκουβαλήτριες σε διάφορα σημεία της κυψέλης.

Η δυνατότητα θερμοστάτησης της κυψέλης είναι χαρακτηριστικό της κοινής μέλισσας

και αποδίδει ικανοποιητικά στα μελίσσια που βρίσκονται σε «άγρια» μορφή στη φύση.

Σε επίπεδο μελισσοκομίας όμως και καθώς υπάρχει η ανθρώπινη επέμβαση αυτή θα πρέπει να ενισχύεται με τους κατάλληλους μελισσοκομικούς χειρισμούς,

όπως ο αερισμός, τα σκιερά μέρη, οι ανοιχτόχρωμες κυψέλες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η χρήση μονωτικών υλικών, η διατήρηση δυνατών μελισσών και αποθεμάτων μελιού κατά το χειμώνα.

Εικ.3: Φωτογραφία από κακοκαιρία. Και όμως τα μελίσσια επέζησαν (φώτο: Φωτεινή Παπαδοπούλου)

Τανανάκη Χρύσα
Εργαστήριο Μελισσοκομίας -Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Πηγή : Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!