Πώς φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι;

Το μέλι είναι το φυσικό προϊόν που παράγουν οι μέλισσες και από πολύ νωρίς ο άνθρωπος έχει αντιληφθεί τα γευστικά χαρακτηριστικά του, αλλά και τις ευεργετικές του δράσεις.

Πως όμως το φτιάχνουν οι μέλισσες; Συλλέγοντας γλυκούς φυτικούς χυμούς, νέκταρ και μελιτώματα από διάφορα φυτά (εικ. 3).

Η συλλέκτρια μέλισσα γεμίζει το κοινωνικό της στομάχι, που αποτελεί αποθηκευτικό χώρο και όχι σημείο πέψης, με φυτικό χυμό που τον μεταφέρει στην κυψέλη εμπλουτίζοντάς τον κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με ένζυμα.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης κάθε συλλέκτρια επισκέπτεται πάνω από 100 – 200 λουλούδια για να γεμίσει το κοινωνικό της στομάχι με περίπου 0,03g νέκταρος.

Επιστρέφοντας στην κυψέλη παραδίδει το φορτίο της στις οικιακές μέλισσες

Οι οποίες θα πρέπει να το αποθηκεύσουν με το σωστό τρόπο ώστε να μειωθεί το ποσοστό υγρασίας που περιέχει.

Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανομή του σε διαφορετικά κελιά, ώστε να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη η ελεύθερη επιφάνεια, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό την γρήγορη απομάκρυνση του νερού, θυμίζει λίγο το άπλωμα των ρούχων.

Παράλληλα και καθώς οι οικιακές μέλισσες αναμιγνύουν περιοδικά το αποθηκευμένο μέλι το εμπλουτίζουν με δικές τους εκκρίσεις.

Όταν πλέον ο αποθηκευμένος αρχικός φυτικός χυμός μετατραπεί σε ώριμο μέλι τότε το σφραγίζουν με κερί ώστε να το προστατεύσουν από την επαναπρόσληψη της υγρασίας.

Άλλωστε για τις μέλισσες το μέλι αυτό θα αποτελέσει το αποθηκευμένο προϊόν με το οποίο θα τραφούν ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες

Επομένως θα πρέπει να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιλαμβάνεστε ότι η παραγωγή μελιού από τις μέλισσες είναι μια επίπονη εργασία που διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα ταξίδι συλλογής.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της μια μέλισσα μπορεί να παράξει περίπου 1g μελιού δηλαδή το 1/10 από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Η πληροφορία αυτή ίσως μας κάνει να σκεφτούμε πόσο πολύτιμη είναι ακόμη και η μικρή ποσότητα μελιού που απομένει σε ένα Βάζο ή την αξία μιας κουταλιάς μελιού την ώρα που την καταναλώνουμε.

Εικ. 3: Οι μέλισσες για να φτιάξουν το μέλι χρειάζονται νέκταρ ή μελιτώδεις εκκρίσεις.

Τανανάκη Χρύσα
Εργαστήριο Μελισσοκομίας -Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!