Υπάρχει ελπίδα οι μέλισσες να γίνουν ανθεκτικές στη Βαρρόα;

Γνωρίζουμε ότι η Apis ceranaxa τα καταφέρνει μια χαρά με την βαρρόα και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι Rath και Drescher ήδη από το 1990 στην Ταϊλάνδη, οι μέλισσες ανοίγουν τα προσβεβλημένα με βαρρόα κελιά και πετούν έξω το παράσιτο.

Ήδη από το 1993 η ομάδα του Dr. Ralph Buecler στο Kirchheim της Γερμανίας παρατήρησαν και με πειράματα διαπίστωσαν την ίδια συμπεριφορά και στις μέλισσές μας την Apis melifera.

Βρήκαν ποσοστό εντοπισμού και καθαρισμού από 0 έως 80%. Δηλ. κατά ένα μέρος και οι ευρωπαϊκές μέλισσες ήδη αντιδρούν κατά της βαρρόα.

Το ίδιο συνέβη και στην Αμερική

Όταν οι John Harbo και Jeffrey Harris, το 1990 παρατήρησαν ότι οι βαρρόες έχουν ατελείς γέννες ή δεν γεννούν καθόλου παρ’ όλο που εισέρχονται κανονικά στα εργατικά κελιά.

Το φαινόμενο αυτό το ονόμασαν SMR (suppressed mite reproduction] και αργότερα, το 2000, οι Harris και Harbo απέδειξαν ότι αυτή η ικανότητα είναι συνδεδεμένη στην συμπεριφορά των παραμάνων μελισσών και κληρονομείται στις επόμενες γενιές.

Μετά από επιλογή των SMR μελισσών και μετά από μερικά χρόνια παρατηρήθηκε μια γενικευμένη συμπεριφορά καθαρισμού του γόνου. Αυτό το φαινόμενο ονόμασαν VSH= Varroa sensistive hygiene δηλ. υγιεινή συμπεριφορά κατά της Βαρρόα.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι μετά από συνεργασία με μια μεγάλη μελισσοκομική επιχείρηση στην Αμερική, με 26.000 μελίσσια, να μην χρειάζονται πλέον τρεις επεμβάσεις το χρόνο κατά της βαρρόα αλλά μόνο δύο.

Ο προβληματισμός είναι τώρα αν είναι ικανοποιητικό το παραπάνω αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας;

Νομίζω απολύτως ναι γατί πιστεύω ότι τα 40 χρόνια που ζουν μαζί η βαρρόα και η μέλισσά μας είναι λίγα. Αυτές οι διαδικασίες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο.

Πρέπει να πω ότι είναι για μένα και μια μικρή έκπληξη ότι ήδη αντέδρασαν οι μέλισσες όπως παραπάνω περιγράφηκε, δεδομένου ότι η χορήγηση φαρμάκων κατά του παρασίτου ήταν συνεχής τον προηγούμενο καιρό.

Αν όμως συνεχιστεί η επιλογή είναι πολύ πιθανό να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα. Να μην χρειάζεται δηλαδή καμία επέμβαση με φάρμακα.

Αναμφισβήτητα πρέπει να βοηθήσουμε την μέλισσά μας να νικήσει το παράσιτο.

Αυτό δεν θα γίνει όσο η έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα είναι προνόμιο των διαφόρων εταιρειών, διότι απλούστατα οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για το κέρδος τους. Πάλι φάρμακο θα φέρουν.

Κάτι που απαλλάσσει τις μέλισσες μια για πάντα δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Συνεπώς μόνο από το δημόσιο θα μπορούσε να γίνει η χρηματοδότηση. Παλαιότερα, θυμάμαι, η Ε.Ε. χορηγούσε αρκετά ποσά για έρευνα, ημερίδες, συνέδρια κ.λ,π. ειδικά για τη βαρρόα.

Τώρα μετά τα προγράμματα ενίσχυσης της μελισσοκομίας που δίνει κάθε χρόνο στα κράτη μέλη έπαψε να ενισχύει τέτοιες δράσεις. Τώρα ενισχύει έρευνες που αφορούν στην εξαφάνιση των μελισσών. Καιρός είναι να καταλάβει ότι αυτό δεν θα βρεθεί ποτέ.

Να επανέλθουμε όμως στη βαρρόα και να πω

Ότι και στη χώρα μας πιθανό να παρατηρούνται συμπεριφορές καθαρισμού των βαρρόα από τις μέλισσες αλλά πρέπει αυτό να διαπιστωθεί και πειραματικά.

Από δικές μου παρατηρήσεις στη δεκαετία του 1980 καταμετρήθηκαν επακριβώς περιπτώσεις μειωμένης γέννας των βαρρόα σε τέτοιο Βαθμό ώστε τα δύο μελίσσια στα οποία παρατηρήθηκε το φαινόμενο, να ζήσουν πάνω από επτά χρόνια χωρίς καμία επέμβαση.

Η διαφορά με τα δεδομένα από την Αμερική είναι ότι το γνώρισμα αυτό δεν μεταδόθηκε στις επόμενες γενιές, κάτι που θα πει ότι δεν είναι αντίδραση των μελισσών απέναντι στη βαρρόα, αλλά κάτι άλλο συμβαίνει.

Τα στοιχεία υπάρχουν και πιστεύω

Ότι πρέπει και μπορεί, πολύ εύκολα πλέον, να συνεχιστεί αυτή η έρευνα αφού η μεθοδολογία υπάρχει και ο στόχος επίσης είναι φανερός, αφού εκείνο που απομένει για εξέταση είναι αν κάποιος φυσικός εχθρός της Βαρρόα έδωσε αυτά τα αποτελέσματα.

Υπολογίζεται ότι χρειάζονται 1 με 2 χρόνια για την επιλογή των μελισσιών που παρουσιάζουν το φαινόμενο, να εντοπιστούν δηλ. αυτά τα μελίσσι και μετά δράση θα αναλάβει κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο για να βρεθεί το αίτιο.

Μια συγκεκριμένη πρόταση που νομίζω ότι αξίζει να υλοποιηθεί.

Ν. Παππάς
Βιολόγος

Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!