Η Άνοιξη και το Φθινόπωρο είναι οι δύο εποχές που ενδείκνυνται για το ξεκίνημα της μελισσοκομίας. Ανάμεσα όμως στους μελισσοκόμους υπάρχουν διαφωνίες για το ποια εποχή είναι η καλύτερη. Αν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μελισσοκομία είτε επαγγελματικά είτε σαν χόμπι σε παλαιότερο άρθρο μας θα βρείτε συμβουλές. Σήμερα θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε εποχής για την έναρξη της μελισσοκομικής σας δραστηριότητας.

Άνοιξη.

Ξεκινώντας τη μελισσοκομική δραστηριότητα την Άνοιξη πολλοί μελισσοκόμοι λένε ότι πέφτετε κατευθείαν στα βαθιά. Την Άνοιξη θα αγοράσετε παραφυάδες, με μια νέα υγιή βασίλισσα. Αυτό θα σας εξασφαλίσει μια πρώτη χρονιά χωρίς προβλήματα σμηνουργίας, με μελίσσια που θα χτίσουν νέες κηρήθρες, απαλλαγμένες από μικρά κελιά και ασθένειες.

Θα δείτε την εξέλιξη ενός υγιούς μελισσιού μέσα στο έτος, μέσα δηλαδή σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο μελισσοκομικής δραστηριότητας. Καλώς εχόντων των πραγμάτων το καλοκαίρι θα έχετε και τον πρώτο τρύγο, μικρή ποσότητα βέβαια αλλά σίγουρα θα σας ικανοποιήσει. Η άνοιξη όμως είναι και η εποχή που στην κυριολεξία θα πέσετε στα βαθιά αφού οι εργασίες που πρέπει να κάνετε είναι πάρα πολλές και το μελίσσι θα σας δίνει καθημερινά νέες «πληροφορίες» για την εξέλιξη του.

Φθινόπωρο.

Πολύ ισχυρίζονται ότι η ηρεμία του Φθινοπώρου είναι καλύτερη εποχή για να αγοράσετε τα πρώτα σας μελίσσια. Το Φθινόπωρο τα μελίσσια είναι μικρά και υγιή, έτσι σας δίνει το χρόνο να εξοικειωθείτε με τα μεγέθη τους στη κυψέλη και να δείτε τη σταδιακή τους ανάπτυξη μέχρι την Άνοιξη. Θα ασχοληθείτε με την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η βαρρόα και η νοζεμίαση, αλλά και με το τάϊσμα τους. Έτσι, αποκτάτε μια πλήρη εικόνα για τους κινδύνους της μελισσοκομικής δραστηριότητας.

Για αρκετούς μήνες δεν θα χρειαστεί να τα μεταφέρετε, αν και εφόσον έχετε βρει μια ιδανική τοποθεσία για ξεχειμώνιασμα. Αυτή την εποχή προτιμήστε να αγοράσετε όψιμες παραφυάδες, 2 με 3 μελίσσια είναι αριθμός ιδανικός για να τα «κουμαντάρετε».