Στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) εντάχθηκε το «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» (Pefkothymaromelo Kritis), μετά τη σχετική έγκριση, που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο. Παράγεται στη Κρήτη και προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών ή και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις που προέρχονται από το έντομο Marchalina hellenica L.  Το έντομο αυτό παρασιτεί κυρίως στην τραχεία (Pinus brutia Ten) και χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis Mill).

Η φυσική ανάμιξη δασόμελου (πευκόμελου) με θυμάρι δημιουργεί μια ξεχωριστή κατηγορία μελιού. Ένα ιδιότυπο προϊόν, το οποίο συνδυάζει την ήπια γεύση του πευκόμελου με το έντονο αρωματικό προφίλ του θυμαριού. Χαρακτηρίζεται επίσης από την παρουσία των κρητικών φυτών.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ενέκρινε και την ένταξη δύο γαλλικών προϊόντων. Πρόκειται για τα Bigorre Black Ham και Bigorre Black Pig. Το Black Ham of Bigorre είναι ξηρό ζαμπόν που παράγεται και εξευγενίζεται στο Bigorre νοτιοδυτικά της Γαλλίας στα Πυρηναία. Το κρέας του Black pig de Bigorre προέρχεται από καθαρόαιμους χοίρους Gascon, που εκτρέφονται επίσης στο Bigorre.

Το πευκοθυμαρόμελο μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκαταλέγεται στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

H δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης.

ΠΗΓΗ