Τι είναι το πολύτιμο κερί της μέλισσας και πως παράγεται θα το δούμε σήμερα, μιας και πολλοί δεν γνωρίζουν την ακριβή του προέλευσή του. Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών σε λεπτές, σχεδόν διάφανες νιφάδες που στη συνέχεια πλάθονται από τις ίδιες και φτιάχνουν κηρήθρα.

Για να φτιαχτεί 1 κιλό κεριού, χρειάζονται κάπου 8 κιλά μέλι!

Το κερί μελισσών είναι μια λιπαρή ουσία με υψηλή πλαστικότητα αντέχοντας σε θερμοκρασία περίπου 32οC και είναι είναι ένα αδρανές υλικό. Είναι αδιάλυτο στο νερό και ανθεκτικό σε πολλά οξέα, αλλά είναι διαλυτό στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες.

Το κερί που παράγει ο μελισσοκόμος προέρχεται:

  • Από την ανακύκλωση παλιών κηρηθρών
  • Από τα απολεπίσματα του τρύγου (τα σφραγίσματα του μελιού), αυτό είναι και το καταλληλότερο για τις κεραλοιφές, τα καλλυντικά και τα φάρμακα.

Χρήσεις του κεριού

  • Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις όπως σφραγίσματα δοντιών στη νεολιθική εποχή (6.500 χρόνια πριν), αλλά και για φωτισμό, αφού πριν εφευρεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν μια από τις κύριες πηγές φωτός.
  • Για την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία καλλυντικών και τη φαρμακοβιομηχανία και οι παραδοσιακές κεραλοιφές γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση.
  • Στα παραδοσιακά κηροπάνια
  • Καταπολεμά τις αλλεργίες! Η μελοκηρήθρα συστήνεται από γιατρούς για την καταπολέμηση της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη. Η σύσταση αυτή βασίζεται στη μικρή περιεκτικότητα του μελιού σε αλλεργιογόνες ουσίες, οι οποίες σύμφωνα με τους ιατρούς μπορούν να προκαλέσουν απευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα.
  • Στη χύτευση και το μοντελισμό, σε πλάκες για γραφή, στην εγκαυστική ζωγραφική (όπως τα πορτρέτα Φαγιούμ) και στα «Μπατίκ» υφάσματα.
  • Για κέρωμα κλωστής, σπάγκου, κορδονιών. Αυτή η τεχνική προσφέρει ενίσχυση και αδιαβροχοποίηση.
  • Για την αδιαβροχοποίηση και λίπανση μηχανικών μερών και οχημάτων.
  • Για την αδιαβροχοποίηση και συντήρηση του δέρματος σε παπούτσια και παλτά.
  • Στην κατασκευή μουσικών οργάνων και τόξων
  • Στη συσκευασία τροφίμων