Οι μελισσοκόμοι μεταξύ τους συζητούν για τους τρόπους φροντίδας των μελισσιών, για τα μυστικά που ίσως έχουν μάθει από παλαιότερους μελισσοκόμους και ανταλλάσσουν συμβουλές για ένα γερό και υγιές μελίσσι. Η περίοδος του τρύγου είναι πολύ σημαντική, αλλά, για να έχουμε τότε μια καλή συγκομιδή μελιού πρέπει να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε τα μελίσσια μας όλο το χρόνο για να μη τα χάσουμε και να είναι υγιή και γερά για τη νέα χρονιά. Σε παλαιότερο άρθρο είδαμε ορισμένες εργασίες που πρέπει να γίνονται τώρα τον Σεπτέμβρη, σήμερα θα δούμε συμβουλές περιποίησης και φροντίδας των μελισσιών μας αλλά και τι είναι η σμηνουργία.

– Φύλλα κηρήθρας τοποθετούμε όταν το μελίσσι είναι σε θέση να χτίσει δηλαδή όταν η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 13-15°C.

– Φύλλα κηρήθρας τοποθετούμε επίσης, όταν γύρη και νέκταρ υπάρχουν σε πλεόνασμα στη φύση και όταν υπάρχει γόνος και αρκετές νεαρές μέλισσες (χτίστριες).

– Επειδή μπαίνουμε στο χειμώνα, πρέπει η είσοδος του μελισσιού να κοιτάει νοτιοανατολικά για την αποφυγή ψυχρών ρευμάτων.

– Η σμηνουργία είναι κάτι που δεν ξεχνάμε. Σμηνουργία είναι ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού ενός μελισσιού, όπου το μελίσσι χωρίζεται και ένα μέρος των εργατριών μαζί με την παλιά βασίλισσα αφήνει τη φωλιά προς αναζήτηση… νέου σπιτιού. Οι υπόλοιπες εργάτριες μένουν πίσω στην παλιά φωλιά με έναν αριθμό βασιλικών κελιών έτοιμα να δώσουν καινούριες βασίλισσες.

Από που προκύπτει η σμηνουργία;

Η σμηνουργία προκύπτει από συνωστισμό και έλλειψη χώρου για να γεννήσει η βασίλισσα, είτε από έλλειψη χώρου για αποθήκευση τροφών, είτε επειδή η βασίλισσα έχει αρχίσει να γερνάει επομένως έχουμε μείωση της ποσότητας της φερομόνης της.

Τι κάνουμε για να μη προκύψει η σμηνουργία;

Πρέπει να δώσουμε χώρο στα μελίσσια μας! Ο χώρος αυξάνεται με προσθήκη κτισμένων ή άκτιστων κηρηθρών ή ορόφων. Τοποθετήστε τις άκτιστες κηρήθρες αμέσως μετά το γόνο και ποτέ ανάμεσα στο γόνο, γιατί έτσι προκαλούν τη σμηνουργία αντί να την προλάβουν.