Μία σύντομη απάντηση είναι «όσο χρειαστεί»

Της Κατερίνας Καρατάαου, κτηνίατρος Ο.Μ.Ι.Ε.

Με δεδομένη την ανάγκη να προλάβουμε τις δηλητηριάσεις των μελισσών από φυτοφάρμακα καθώς και την ανησυχία σχετικά με τη μεταφορά γύρης από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες (που στη χώρα μας έχει κυρίως να κάνει με την τεκμηρίωση που θα προβάλλει η εθνική νομοθεσία για την απαγόρευσή τους), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την απάντηση στο ερώτημα: «Πόσο μακριά πετούν οι μέλισσες για να συλλέξουν τροφή:».

«Μια σύντομη απάντηση, είναι όσο χρειαστεί»,λέει ο σύμβουλος καλλιεργειών κι εμπειρογνώμονας σε θέματα επικονίασης στην Καλιφόρνια, Τζο Τρέινορ (JoeTraynor).

Μια ευρέως διαδεδομένη παραδοχή είναι«τουλάχιστον 3χλμ». Ας δούμε όμως τι τεκμηρίωση υπάρχει κι αν μπορούμε (;) να βάλουμε κι ένα ανώτατο όριο.

Φανταστείτε ένα μεγάλο κύκλο που περιβάλλει μια κυψέλη (ή ένα μελισσοκομείο). Σταδιακά επεκτείνετε την ακτίνα και θα διαπιστώσετε ότι οι μέλισσες αναζητούν τροφή μέχρι και επτά μίλια (11,26 χλμ) μακριά από την κυψέλη, αλλά ο «νόμος της φθίνουσας απόδοσης» (όπου οι κυψέλες πλέον χάνουν βάρος αντί να κερδίζουν) ξεκινά σε περίπου τέσσερα μίλια (6,44 χλμ). Ποιος τα μέτρησε αυτά;

Σε ό.τι έχει ονομαστεί «το κλασικό πείραμα», ο Τζον Έντουαρντ Έκερτ (J.E. Eckert) σε μια μελέτη τριών χρόνων (19271929), που δημοσιεύθηκε το1933, προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα του τίτλου σε όλη τη διάρκεια του έτους. O Eckertέστησε το πείραμά του σε δύο αρδευόμενες εκτάσεις στο Ουαιόμινγκ των ΗΠΑ, που χωρίζονταν από μια λωρίδα 17 μιλίων (27,35 χλμ) χέρσων άγονων εδαφών, μετακινώντας τα μελίσσια σε ολοένα αυξανόμενες αποστάσεις από τις αρδευόμενες ανθοφόρες εκτάσεις.

O Ρότζερ Μορς (RogerMorse), διδάκτωρ βιολόγος με ειδίκευση στη μελισσοκομία, συνόψισε τη μελέτη του Eckertστον παρακάτω πίνακα.

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των μετρήσεων του ‘Εκερτ είναι ότι τα μελίσσια μπορούσαν να συλλέξουν και να υποθηκεύσουν ή έστω να αναπτυχθούν (αύξηση βάρους κυψέλης κατά 2,31κιλά σε 13 ημέρες), όταν η κοντινότερη πηγή τροφής ήταν ως και τέσσερα μίλια (6,4 χλμ) μακριά!

O Τζο Τρέινορ αναφέρει κι ένα περιστατικό από το οποίο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να επιβεβαιώσει από προσωπική εμπειρία το εύρος πτήσης των μελισσών. «Γύρω στο 1931,γράφει σε άρθρο του στο περιοδικό BeeCultureτον Ιούνιο του 2002, «τα μελίσσια σ’ έναν αμυγδαλεώνα στην επαρχία Κερν (KernCounty) υπέ

Απόσταση από αρδευόμενη έκταση (γλυκό τριφύλλι και μηδική) Μέση αλλαγή στο βάρος μιας κυψέλης σε διάρκεια18 ημερών
Μίλια Χιλιόμετρα pounds kgr (κιλό)
0.0 0.0 25.3 11.5
0.5 0.8 31.6 14.33
1.0 1.6 23.3 10.57
1.5 2.4 21.3 9.66
2.0 3.2 18,1 8.21
3.0 4.8 13.8 6.26
4.0 6.4 5.1 2.31
5.0 8.0 3.0 1.36
6.0 9.6 6,2 2.81
7.0 11.2 8.6 3.9

στησαν σοβαρή δηλητηρίαση από παραθείο που ψεκάστηκε πάνω στην ανθοφορία σε οπωρώνα με νεκταρίνια πάνω από δύο μίλια μακριά. Περίπου5.00O μελίσσια ήταν τοποθετημένα σε 2.50O στρέμματα αμυγδαλιές που βρίσκονταν πάνω από δύο μίλια νότια από περίπου 20O στρέμματα νεκταρίνια που ήταν σε πλήρη άνθιση. Η δηλητηρίαση συνέβη στο τέλος της ανθοφορίας της αμυγδαλιάς, όταν η επικονίαση είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί και οι μέλισσες επέκτειναν σημαντικά την ακτίνα αναζήτησης τροφής τους. Το μοτίβοθανάτωσης των μελισσιών αντιστοιχούσε ακριβώς με την απόσταση από τα νεκταρίνια: τα πλησιέστερα μελίσσια, λίγο πάνω από δύο μίλια από τις νεκταρινιές, είχαν τις βαρύτερες απώλειες, ενώ τα μελίσσια τέσσερα μίλια μακριά υπέστησαν μεν αλλά ελαφρύτερες απώλειες».

Στο ίδιο άρθρο ο Τρέινορ παραπέμπει και σε μια άλλη μελέτη: Σε μια εκτεταμένη δοκιμή στη δεκαετία του 1900, ο Ντέηβιντ Τσέινι (DavidChaney) από το πανεπιστήμιο του Ντέιβις, βρήκε ότι τα μελίσσια που τοποθετούνται για επικονίαση στο κοινό τριφύλλι (μηδική, MedicagosativaL) συγκέντρωναν1O φορές περισσότερη γύρη από το φυτό κάρθαμος η βαφική (CarthamustinctoriusL. safflowet) από ότι γύρη τριφυλλιού (την οποία καθώς φαίνεταιδεν προτιμούν), ακόμη και αν τα κοντινότερα φυτά κάρθαμου ήταν πέντε μίλια (χλμ) μακριά!!!

Σύμφωνα με τον Τρέινορ. ένος αριθμός μεταβλητών επηρεάζει τον κίνδυνο δηλητηρίασης των μελισσιών από μια δεδομένη εφαρμογή φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ελκυστικότητας της καλλιέργειας που ψεκάζεται, της συνολικής έκτασης που πρόκειται να ψεκαστεί και της διασπορός των μελισσών σε άλλες πηγές τροφής στην περιοχή. Όταν όλες οι συνθήκες είναι κατάλληλες (ή ακατάλληλες από τη σκοπιά του μελισσοκόμου), σοβαρές απώλειες μελισσών μπορούν να προκύψουν από εφαρμογές φυτοφαρμάκων σε απόσταση από το μελισσοκομείο πολύ μεγαλύτερη από τα δύο μίλια (3,2 χλμ) που προτείνεται στις ΗΠΑ.

Τέλος, ας δούμε και την έκταση που μπορεί να καλύψει ένα μελίσσι σεαναζήτηση τροφής. Η περιοχή που θα καλύψουν οι μέλισσες αυξάνει εκθετικά με την απόσταση από τη θέση του μελισσοκομείου, δεδομένου ότι το εμβαδόν του κύκλου είναι συνάρτηση του τετραγώνου της ακτίνας. Πχ για ένα 1χλμ ακτίνα η έκταση που καλύπτουν είναι 3,14 χλμ2 .Για τα 3χλμ που θεωρούνται αυτονόητα, η έκταση είναι 28,27 χλμ2. Για τα 4 μίλια (6.4χλμ) που δίνει ο Έκερτ ως όριο παραγωγικότητας ή μάλλον επιβίωσης, η έκταση φτάνει τα 128,67χλμ2! Πόσο μακριά πετούν οι μέλισσες λοιπόν; Η σύντομη απάντηση του Τρέινορ ισχύει·, «όσο χρειαστεί!»

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!