Που να τοποθετήσω τα μελίσσια μου

θυμάμαι στα χρόνια τον πατεράδων και των παππούδων μας που η άσκηση της μελισσοκομίας ήταν περιορισμένη. Τα μελίσσια ήταν μόνιμα σε κάποιο ρεματιά με παραδοσιακές κυψέλες και με μικρές αποδόσεις.

Όμως οι κτηνοτρόφοι οι μελισσοκόμοι και γενικώς οι γεωργοί τα χρόνια εκείνα ήταν αυτοί που είχαν τρόφιμα διαβίωσης μέσα στα σπίτια τους.

Ήταν οι «νοικοκυραίοι» του χωριού. Τώρα όμως τα χρόνια άλλαξαν και είναι οι βιοπαλαιστές οι φτωχότεροι, αυτοί που μοχθούν και ιδρώνουν για τον επιούσιο, περισσότερο από κάθε άλλο επάγγελμα.

Αλλά, έχουν όμως δουλειά και τι δουλειά, χωρίς να γνωρίζουν αν θα πληρωθούν και πόσο. Το λέμε αυτό, διότι ο κόπος και η περιουσία του αγρότη είναι εκτεθειμένη στην ύπαιθρο και βάλλεται από τις καιρικές συνθήκες και είναι στην διάθεση του κάθε ασυνείδητου κλέφτη.

Επί πλέον η εκπαίδευση και η πείρα είναι προϋπόθεση που καθορίζει την αύξηση του εισοδήματος συνεπώς και την αμοιβή του αγρότη.

Εμείς όμως ας ξεχωρίσουμε τους μελισσοκόμους από τους άλλους γεωργούς και ας τους κατατάξουμε σε καλύτερη μοίρα, δια τον λόγο του ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουν ιδιόκτητη γη.

Είναι όμως αναγκαίο ένα αυτοκίνητο και μια αποθήκη. Οι καλοί μελισσοκόμοι τώρα είναι οι νομάδες.

Οι μελισσοκόμοι από το 1950 και μετά εδώ στη Ρόδο, άλλαξαν χρόνο με το χρόνο τις παλιές εγχώριες κυψέλες και τις αντικατέστησαν σε ευρωπαϊκού τύπου σε «πλαίσιο – κυψέλες».

Την δεκαετία του 1950-1960 εμφανίσθηκαν τα πρώτα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ,

και από τότε ανοίχθηκαν αγροτικοί δρόμοι στα χωράφια και στα δάση. Έκτοτε τα μόνιμα μελισσοκομεία που ήταν σε κάθε ρεματιά, βγήκαν στους δρόμους και κυνηγούν της μελισσοτροφές καθ όλο το έτος.

Οι μελισσοκόμοι σιγά-σιγά εξελίσσονται ως επαγγελματίες. Οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς και συλλόγους, πολλοί, παρακολουθούν σεμινάρια και συνέδρια, διαβάζουν και κανένα περιοδικό η βιβλίο, είναι αυτοί που τα καταφέρνουν να στέκονται στα πόδια τους. Και τώρα στο θέμα μας γιατί έχουμε ξεφύγει.

Χωρίς μεταφορές, δεν γίνεσαι επαγγελματίας

Έλα όμως τώρα που με την εξέλιξη, η εξοχή γέμισε εξοχικά πισίνες και πυκνές καλλιέργειες, όπου δεν βρίσκεται εύκολα χώρος να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας. Συχνά- πυκνά οι μελισσοκόμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κατοίκους της κάθε περιοχής, όπως με τους αγρότες τους κτηνοτρόφους ακόμη και με συναδέλφους μελισσοκόμους.

Αυτό είναι της μοίρας μας. Ας παρακάμψουμε την αιτία που ο κόσμος φοβάται τη μέλισσα και μας καταδιώκει. Αυτό το ξέρουμε όλοι και να αναφέρουμε πως να συμπεριφερόμαστε με τους γείτονες των μελισσών μας και τι να προσέχουμε διότι, σε κάθε μετακίνηση έχουμε κάποιους άλλους γείτονες.

Όλα τα μελισσοκομικά βιβλία και περιοδικά γράφουν για τις αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε από τα σπίτια και τους δρόμους. Ο νόμος είναι 25 μέτρα, εμείς ας πάμε 50 η 100. θα βρούμε μέρος.

Το καλοκαίρι στα θυμάρια υπάρχουν χωράφια με αραιά ελαιόδεντρα απαλλαγμένα από ξερά χόρτα, καλό είναι να βρούμε τον ιδιοκτήτη και να συνεννοηθούμε και αν δεν τον βρούμε θα μας βρει αυτός αφού διαβάσει τα στοιχεία μας στην πινακίδα που θα βάλουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα φύγουμε σε 1-2 μήνες και δεν θα αφήσουμε πίσω κανένα ίχνος ζημιάς ή σκουπίδι.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι την άνοιξη, όπου τα μελίσσια τα κατεβάζουμε στους κάμπους για να επωφεληθούμε τις ανθοφορίες,

από το ξυνάκι, τα οπωροφόρα δέντρα όπως, τις βερικοκιές -πορτοκαλιές και άλλα που είναι απαραίτητα για να αυξήσουμε τους πληθυσμούς των μελισσών.

Τα μέρη που μπορούμε να ψάξουμε είναι οι πρόποδες κάποιου υψώματος ή και λίγο ψηλότερα, σε παραποτάμιες περιοχές, αφού λάβουμε υπόψη μας να μη μας πατήσει καμιά ενδεχόμενη μεγάλη πλημμύρα, που πολλές φορές έχει συμβεί.

Μπορούμε ακόμα σε καμιά μικρή ρεματιά κοντά στον κάμπο πάντα, που οι καλλιέργειες είναι περιορισμένες, συνεπώς και η απουσία των γεωργών και πίσω από καμιά καλαμιά η κάποιο φράχτη.

Στα πεύκα στο δάσος θα ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου παλιού συνάδελφου, θα μας βοηθήσει σίγουρα αλλά και μόνοι μας θα βρούμε, διότι δεν υπάρχει πρόβλημα μελισσοχωρητικότητας.

Βασικοί κανόνες πριν την μεταφορά είναι:

1.Βασικό είναι, πριν από τα μελίσσια να πάρουμε το νερό που θα πίνουν οι μέλισσες μας να είναι κοντά τους και καθαρό, διότι γύρω μας θα υπάρχουν κοτέτσια σκυλιά και άλλα ζώα όπου στο νερό τους πηγαίνουν και οι μέλισσες.

2.Μια πινακίδα με τα στοιχεία μας σε απόσταση που να μπορεί να πλησιάσει κάποιος που θα μας ψάχνει.

3.Ο δρόμος να είναι σίγουρος για όσο χρόνο θα χρειασθεί να μείνουμε – έχει συμβεί να μας κλείσουν τον δρόμο σε ακαλλιέργητο χωράφι από τρέλα και μόνο, μια δυνατή βροχή καταστρέφει πολλές φορές τον δρόμο και άλλες διάφορες αιτίες.

4.Το έδαφος να είναι καθαρό απαλλαγμένο από χόρτα και από μεγάλες πέτρες. Τον χειμώνα να είναι όσον το δυνατό στεγνό και προσήλιο.

Αυτά και πολλές άλλες οδηγίες είναι γραμμένες σε όλα μελισσοκομικά βιβλία που είναι γραμμένα από επιστήμονες γεωπόνους και από παλιούς μελισσοκόμους.

Θέλω όμως να αναφέρω κάποιες περιπτώσεις που μας διδάξανε άρον άρον.

Συγχωριανός και κουμπάρος μου μελισσοκόμος έβαλε μηχάνημα και καθάρισε μελισσοκομείο ανάμεσα σε δάσος από πεύκα και έβαλε τα μελίσσια του. Την άλλη χρονιά το βρήκε οργωμένο και φυτεμένο ελαιόδεντρα.

Ο ίδιος σε άλλο μέρος πλαγιά με θάμνους και με 30% κλήση την δεύτερη χρονιά το βρήκε φυτεμένο καρπούζια και όταν έφυγε ο καρπουζιάς ο κτηνοτρόφος το έκαμε μάντρα 300 μέτρα από σπίτι του, μας ξεσήκωσε διότι οι μέλισσες πήγαιναν το βράδυ που πότιζε το γρασίδι, αυτό και αμέτρητες περιπτώσεις.

Για τους πιο πάνω και άλλους πολλούς λόγους πρέπει να έχουμε ψυχραιμία και υπομονή.

Να αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ευγενικά και με ύφος που να μπορέσει, ο άλλος, να μας συμμεριστεί.

Ένα βαζάκι μέλι πάντα μέσα στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητο να το δωρίσουμε σε κάποιο και θα ηρεμήσει σίγουρα, ή και για να το πουλήσουμε. Αυτά και πολλά άλλα αναφέρονται στα βιβλία περί μελισσοκομείου.

Υ. Γ Οι συνάδελφοι και έμπειροι μελισσοκόμοι, καλό είναι, απλόχερα να βοηθούν τους νέους όταν τους ζητηθεί κάτι. Όλοι καλοί χωράνε. Υπάρχουν βέβαια και διαφορετικές απόψεις, δεν πειράζει. Όλοι έχουν δίκιο. 0 ήλιος ανατέλλει για όλον τον κόσμο. Κάμε το κάλο και ρίξ’ το στο γιαλό.

Με αγάπη προς τους μελισσοκόμους
Ο παππούς Κ.Σ.
ΡΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017

Πηγή: Μελισσοκομικό_Βήμα

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15% & δείτε το VIDEO

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε eBOOK

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το eBook με συμβουλές και λύσεις για τη μελισσοκομία!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Κερδίστε έκπτωση 15%

Αφήστε τα στοιχεία και κερδίστε το ΔΩΡΟ σας!

Ευχαριστούμε για την εγγραφή.

Μπείτε στη λίστα μας για Ενημερώσεις!

Εγγραφείτε στη λίστα μας για ενημερώσεις και νέα προϊόντα της εταιρίας μας.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!