Όταν έρθει η στιγμή να βάψουμε τις κυψέλες μας, οι περισσότεροι μελισσοκόμοι αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο σημαντικό και σε τι πραγματικά ωφελεί.

Ιδιαίτερα για τους νέους μελισσοκόμους, η επιλογή του τρόπου βαφής αποτελεί συνήθως μια πραγματική σπαζοκεφαλιά.

Η φθορά των κυψελών είναι κάτι φυσιολογικό αφού είναι εκείνο το μέρος του μελισσοκομικού μας εξοπλισμού που χρησιμοποιείται περισσότερο. Επίσης, είναι αρκετά δαπανηρό να αλλάζουμε κυψέλες κάθε χρόνο μόνο και μόνο επειδή δεν τις φροντίσαμε αρκετά και έτσι χάλασαν πιο γρήγορα.

Πολλοί μελισσοκόμοι σκέφτονται συχνά να μην επενδύσουν σε μια βαφή πολύ καλής ποιότητας. Επιλέγουν μια πιο μέτρια με το σκεπτικό ότι έχουν μεγάλο αριθμό κυψελών που πρέπει να βαφεί επομένως πρέπει με κάποιο τρόπο να μειωθεί το κόστος. Μια ιδέα που μπορεί όχι μόνο να αποδειχθεί λανθασμένη αλλά και να μας δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τα οφέλη που έχουμε από ένα καλό και σωστό βάψιμο με μια αρίστης ποιότητας βαφή είναι τα εξής:

– Πετυχαίνουμε το απόλυτο κλείσιμο όλων των αρμών και των χαραμάδων της κυψέλης. Έτσι έχουμε την αποτελεσματική καταπολέμηση του κηρόσκορου, αφού δεν βρίσκει μέρος να εναποθέσει τα αυγά του.

– Δημιουργείται ένα κάλυμμα απομόνωσης της υγρασίας, έξω και μέσα.

– Δημιουργείται σχετική θερμομόνωση στις κυψέλες.

– Χαρίζει μακροζωία στις κυψέλες.

– Μια καλής ποιότητας βαφή είναι φιλική προς τον μελισσοκόμο. Είναι άοσμη και δεν έχει επικίνδυνες αναθυμιάσεις κατά την ώρα του βαψίματος. Έχει επίσης ελαστικότητα που τη διατηρεί για αρκετά χρόνια, αντέχοντας στις διαστολές και συστολές του ξύλου.

– Είναι πολύ καλό υγρομονωτικό υλικό.

– Μια καλής ποιότητας βαφή είναι φιλική προς στις μέλισσες.

– Προσφέρεται άριστη εμφάνιση, εξαιρετικές αντοχές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως οι ηλιακές ακτίνες UV, η βροχή, ο παγετός και οι υψηλές ή οι χαμηλές θερμοκρασίες.

– Ρυθμίζει την υγρασία του ξύλου, αφήνοντας το να αναπνέει.

Για όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα και για 5ετή αντοχή στη βαφή της κυψέλης σας, κατάλληλο είναι το Ειδικό Χρώμα Κυψελών Νερού.