Ως μελισσοκομικό φυτό ορίζεται το φυτό που παρέχει τροφή στη μέλισσα

Γράφει η Κατερίνα Καπώνη

Οι µέλισσες απαιτούν για την επιβίωσή τους πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταµίνες, ανόργανα άλατα, και νερό. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή σε καθορισµένη ποιοτική και ποσοτική αναλογία για τη βέλτιστη ανάπτυξη και ευζωϊα του πληθυσµού. Οι ενήλικες µέλισσες, ηλικίας 1 έως 14 ηµερών, λαµβάνουν τις πρωτεΐνες από τη γύρη που οι συλλέκτριες συλλέγουν και φέρνουν στην κυψέλη.

Οι προνύµφες των µελισσών, λαµβάνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες κατά τις 3 πρώτες ηµέρες της ζωής τους, µέσω του βασιλικού πολτού, που παράγεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών µελισσών και στη συνέχεια µέσω της τροφής, που επίσης φτιάχνουν οι νεαρής ηλικίας µέλισσες, «παραµάνες», ένα µίγµα γύρης, µελιού και δικών τους σιελογόνων εκκρίσεων. Τέλος η βασίλισσα προσλαµβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες από τον βασιλικό πολτό, που παράγουν οι «παραµάνες» µέλισσες και ο οποίος είναι η αποκλειστική της τροφή και κατά το στάδιο της προνύµφης αλλά και σ’ όλη της τη ζωή ως ενήλικη.

Ως μελισσοκομικό φυτό ορίζεται το φυτό που παρέχει τροφή στη μέλισσα. Αυτή η τροφή μπορεί να είναι νέκταρ, μελιτώματα ή γύρη, ενώ υπάρχουν και φυτά που παρέχουν τόσο νέκταρ όσο και γύρη.

Σημαντικά μελισσοκομικά φυτά που ανθίζουν την άνοιξη είναι ο αγριόβικος, δίνει άφθονο νέκταρ και η ανθοφορία του κλιμακώνεται έως το καλοκαίρι, η ακακία, η άνθισή της είναι τον Μάιο και διαρκεί λίγες μέρες, η ακτινιδιά που δίνει αποκλειστικά γύρη, η ανεμώνη, δίνει άφθονη γύρη και μερικές φορές και νέκταρ, η βερβερίδα, ανθίζει από Απρίλιο έως Ιούνιο και δίνει πλούσιο νέκταρ, η βερικοκιά, δίνει άφθονη γύρη και νέκταρ και προσελκύει αρκετά τις μέλισσες, ο βίκος, δίνει νέκταρ και δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες, η δάφνη, δίνει άφθονη γύρη και νέκταρ, το θρούμπι, ανθίζει τον Μάιο και Ιούνιο και καλύπτει το κενό μέχρι την έναρξη ανθοφορίας του θυμαριού, πρόκειται για πολύτιμο μελισσοκομικό φυτό, δίνει νέκταρ και γύρη, η κερασιά, έχει πλούσιο νέκταρ σε ζάχαρα και άφθονο σε ποσότητα, η κουκιά, είναι νεκταρογόνο φυτό, παράγει επίσης άφθονο μελίτωμα από εξωανθικά νεκτάρια και από αφίδες που την παρασιτούν, η λαδανιά (αγριολούλουδο με ροζ λουλούδια), δίνει πολύ μεγάλη ποσότητα γύρης, η μανταρινιά, δίνει νέκταρ που βοηθά την ανάπτυξη των μελισσιών όχι όμως και στη δημιουργία αποθεμάτων, η μηλιά, δίνει άφθονο και πλούσιο νέκταρ, η φασκομηλιά, δίνει άφθονο νέκταρ και το παραγόμενο μέλι είναι πολύ αρωματικό, η αμυγδαλιά, προσφέρει στις μέλισσες γύρη και νέκταρ, το φασκόμηλο που επίσης προσφέρει νέκταρ και γύρη κ.ά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήστε στο GAIApedia (www.gaiapedia.gr) τους όρους, “Μέλισσες”, “Εκτροφή μελισσών”, “Διατροφή μελισσών”.