Ως νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα βασικά πράγματα για τη μελισσοκομία. Εάν σκέπτεστε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μελισσοκομία καλό θα ήταν να γνωρίζετε βασικές έννοιες για τα πρώτα βήματα.

Ο χρόνος που θα χρειαστείτε, τα έξοδα και σαφώς οι γνώσεις που πρέπει να πάρετε πριν ξεκινήσετε είναι αυτά που θα δούμε εδώ μαζί σήμερα.

Ξεκινώντας από κάτι βασικό που πολύ μπορεί να θεωρήσουν ως υπερβολή να το αναφέρουμε είναι ότι πρέπει να γνωρίζετε αν είστε αλλεργικός ή όχι στο τσίμπημα της μέλισσας! Εάν σας έχει τσιμπήσει μέλισσα κάποια στιγμή στη ζωή σας θα ξέρετε ήδη αν είστε αλλεργικός ή όχι. Αν πάλι δεν σας έτυχε, επισκεφτείτε τον ιατρό σας και ζητήστε να κάνετε ένα τεστ αλλεργίας, έτσι ώστε να δείτε που και σε τι είστε αλλεργικός.

Το ξεκίνημα σας πρέπει να γίνει με 2 μελίσσια! Πρέπει να μάθετε να τα χειρίζεστε, να τα δουλεύετε, να δείτε τις ανάγκες τους και τα έξοδα τους. Ένας νέος μελισσοκόμος πρέπει να έχει την καθοδήγηση από έναν έμπειρο και έμπιστο μελισσοκόμο. Από κάποιον που θα του δώσει τις βασικές γνώσεις, θα πηγαίνει μαζί του να τον καθοδηγεί και να τον βοηθάει.

Κίνδυνοι- ανάγκες.

Η μελισσοκομία είναι μια πολυσύνθετη απασχόληση και το κάθε μελίσσι έχει τις δικές του ανάγκες και θέλει συνεχή παρακολούθηση και προσοχή. Πρέπει να του αφιερώσετε χρόνο για να το δείτε πως δουλεύει και να το φροντίζετε. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που θα επηρεάσουν το μελίσσι σας από τη ποσότητα μελιού μέχρι και την αφάνιση του πληθυσμού. Ένας σωστός μελισσοκόμος δεν πτοείται από αυτά, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετώπιση κάποια ασθένεια του μελισσιού ή μια απότομη αλλαγή του καιρού.

Στατική και Νομαδική μελισσοκομία.

Για αρχή μπορείτε να ξεκινήσετε με τη στατική μελισσοκομία. Αυτή δηλαδή που δεν μετακινείτε τα μελίσσια σας ανάλογα με την εποχή και την ανθοφορία. Είναι μια μέθοδος που μπορεί να γίνει τον πρώτο χρόνο έτσι ώστε να μάθετε και εσείς καλά τα μελίσσια σας. Εάν βέβαια είστε κάτοικος μικρών ξηροθερμικών νησιών (πχ. Κυκλάδες) η στατική μελισσοκομία είναι μονόδρομος, γιατί για τα μελίσσια σας η βασική ανθοφορία είναι μόνο μία, το θυμάρι, επομένως κάθε μετακίνηση για αναζήτηση άλλης ανθοφορίας θα ήταν μάταιη.

Μέσο μετακίνησης.

Στη νομαδική μελισσοκομία το κατάλληλο φορτηγό αυτοκίνητο είναι απαραίτητο γιατί εξυπηρετεί την ασφαλή μεταφορά των μελισσιών σε πολύ μακρινές αποστάσεις. Οι μετακινήσεις γίνονται αρκετά συχνά μέσα στο χρόνο σε τοποθεσίες με τη καλύτερη ανθοφορία. Μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής μελισσοκομίας είναι η πλούσια βλάστηση όλες τις εποχές του χρόνου και η ύπαρξη πολλών περιοχών με ήπιο κλίμα τον χειμώνα. Άραγε πρέπει να μάθουμε είναι αυτές οι περιοχές και σε ποιες μας συμφέρει να μετακινηθούμε.