Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται από τους πιο δύσκολους μήνες γιατί πρέπει να φροντίσουμε τα μελίσσια να ξεχειμωνιάσουν με ικανοποιητικό και ανανεωμένο πληθυσμό. Να μην κινδυνέψουν από το κρύο, να έχουν νέες και γόνιμες βασίλισσες, να είναι υγιή και να έχουν άφθονη τροφή. Με λίγα λόγια πρέπει να προσέχουμε να μην «χάσουμε» τα μελίσσια μας.

Τα μελίσσια που έχουν ανανεωμένο πληθυσμό ξεχειμωνιάζουν με επιτυχία. Ο ανανεωμένος πληθυσμός περιλαμβάνει μέλισσες που γεννήθηκαν το φθινόπωρο δεν έχουν «δουλέψει» την Άνοιξη, είναι πιο ξεκούραστες και φυσικά πιο νέες. Μια νέα βασίλισσα γεννά πολλά αυγά έως τις αρχές του χειμώνα, ενώ ξεκινά πάλι τη γέννα νωρίς την άνοιξη.

Είναι μια καλή περίοδος για τη φυσική αντιμετώπιση και πρόληψη των ασθενειών των μελισσιών μας αφού δεν ρυπαίνουμε το μέλι. Αποτελεσματική είναι η αποθήκευση των άδειων κηρήθρων σε θερμοκρασίες μικρότερες των 10οC ή σε συνθήκες ψύξης κάτω από 5οC για 20 ημέρες ή κατάψυξης περίπου στους -7οC για 4 ώρες. Μετά την εφαρμογή χαμηλών θερμοκρασιών, μπορούμε να προστατεύσουμε τις κηρήθρες στην αποθήκη τυλίγοντάς τες σε σελοφάν, βάζοντάς τες μέσα σε σακούλες ή μέσα σε καθαρά τσουβάλια, ώστε ο κηρώσκορος να μη μπορέσει να γεννήσει νέα αυγά εκεί.

Όσον αφορά επίσης τη βαρρόα, τώρα που δεν υπάρχει γόνος κάθε αντιμετώπιση με εγκεκριμένο σκεύασμα θα είναι πιο αποτελεσματική από άλλη περίοδο.

Μεταφορά.

Τα μελίσσια μεταφέρονται στο μέρος που θα ξεχειμωνιάσουν. Το μέρος πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση, για να τα φτάσουμε ακόμη και μετά από χιονόπτωση για να τα επιθεωρήσουμε. Καλό είναι να τοποθετηθούν σε μέρος που δεν «πιάνει» πολύ αέρα και δε σκιάζεται. Η υγρασία επίσης πρέπει να αποφευχθεί. Όπως είπαμε και σε παλαιότερο άρθρο οι κυψέλες πρέπει να κοιτούν ανατολικά και να μην τα χτυπάει ο βοριάς.

Την περίοδο αυτή η δουλειά του μελισσοκόμου εστιάζεται στην αποθήκη. Εκεί γίνεται καταγραφή τυχόν ελλείψεων και την έγκαιρη παραγγελία καινούργιου υλικού. Ελέγχουμε επίσης το μελισσοκομείο για πιθανές καταστροφές λόγω καιρικών συνθηκών.

 

Ποια άλλη σημαντική εργασία θεωρείται ότι θα πρέπει να γίνεται την χειμωνιάτικη περίοδο;