Κάθε χρόνο γίνονται συζητήσεις γύρω από τη βαφή των κυψελών, με όλους τους μελισσοκόμους να συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι είναι αναγκαίο να βάφουμε τις κυψέλες μας. Είδαμε παλαιότερα τα πλεονεκτήματα που έχουμε στη παραγωγή μελιού και την υγεία των μελισσιών από μια καλοβαμμένη και περιποιημένη κυψέλη.

Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι ο τρόπος βαφής, γιατί πάντα αναζητούμε κάτι με μεγαλύτερη αντοχή και ταυτόχρονα να δίνει ένα αξιοπρεπές εμφανισιακά αποτέλεσμα. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι με λινέλαιο, με παραφίνη, με υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα ή με ελαστομερή μονωτικά.

ΕΛΑΣΤΟΜΕΡΗ ΜΟΝΩΤΙΚΑ.

Τα ελαστομερή μονωτικά έχουν καλή πρόσφυση στο ξύλο, όπως και σε κάθε πορώδη επιφάνεια, παρέχοντας άριστη θερμομόνωση και υγρομόνωση. Είναι πολύ πηχτά και αραιώνονται με νερό, αλλά πρώτα εφαρμόζεται μόνο στις ενώσεις των κυψελών χωρίς καμία αραίωση. Όταν στεγνώσει αυτή η επίστρωση, ρίχνουμε μια ποσότητα βαφής σε ένα δοχείο, την αραιώνουμε με πολύ νερό και περνάμε το πρώτο χέρι, αυτό λειτουργεί σαν αστάρι. Αφού στεγνώσει και αυτή η επίστρωση, περνάμε άλλα 3-4 χέρια με πηχτή μπογιά (10% αραίωση).

ΒΑΦΗ ΜΕ ΠΑΡΑΦΙΝΗ.

Η παραφίνη είναι ένα χημικό παράγωγο του πετρελαίου που έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία και έχει χαρακτηριστεί «ουδέτερη», από πλευράς τοξικότητας. Είναι ιδανικό για το απολύτο κλείσιμο όλων των χαραμάδων και έτσι δεν αναπτύσσεται ο κηρόσκορος. Χρειαζόμαστε μια παραφινιέρα, ένα σιδερένιο κουτί διαστάσεων 40Χ60εκ, που επικάθεται πάνω σε μια μεγάλη εστία γκαζιού. Η παραφίνη βρίσκεται στο εμπόριο σε πλάκες οι οποίες τοποθετούνται μέσα στη παραφινιέρα και αφού θερμανθούν και λιώσουν, γίνεται η εμβάπτιση των ξύλων για 3-5 λεπτά σε θερμοκρασία περίπου 170οC.

ΒΑΦΗ ΜΕ ΛΙΝΕΛΑΙΟ

Με το λινέλαιο πετυχαίνουμε μακροζωία στις κυψέλες, βάφοντας τες μόνο εξωτερικά. Το λινέλαιο είναι ένα λάδι φυτικής προέλευσης πολύ ασφαλές αλλά αρκετά χρονοβόρο με μεγάλη διαδικασία. Το λινέλαιο στεγνώνει πολύ δύσκολα, για αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε μέσα την ανάλογη ποσότητα στεγνωτικού. Για να έχουμε καλό αποτέλεσμα πρέπει να περάσουμε και ένα δεύτερο χέρι, προσέχοντας να έχει στεγνώσει καλά το πρώτο. Στη συνέχεια βάφουμε ένα χέρι μίνιο, περιμένουμε να στεγνώσει, περνάμε ένα χέρι βελατούρα και κατόπιν δυο χέρια λαδομπογιά.

ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΑ ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Τα υδατοδιαλυτά ακρυλικά χρώματα είναι εύκολα στη χρήση γιατί δε χρειάζεται να τα περάσετε πολλά χέρια. Τα περισσότερα είναι άοσμα, στεγνώνουν μέσα σε 8 ώρες από την εφαρμογή και μπορείτε να τελειώσετε μέσα σε μια ημέρα. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις μπορείτε να βρείτε διάφορα χρώματα. Σε όλους τους τρόπους βαφής έτσι και εδώ πρέπει να τρίψετε καλά τη κυψέλη για να φύγουν τα υπολείμματα παλιάς βαφής και να εισχωρήσει η καινούργια καλύτερα στο ξύλο.

Ο κάθε τρόπος βαφής έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, ο κάθε μελισσοκόμος επιλέγει εκείνο που βοηθά αρκετά