Cookie Consent by Free Privacy Policy GeneratorUpdate cookies preferencesΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΡΩΤΟΥΝ - Excel Χρώματα

 

Επιμέλεια Γκόρας Γεώργιος και Θρασυβούλου Ανδρέας | Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ.

Είμαι Μελισσοκόμος, ζω στη Ρόδο και ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να πουλήσω το μέλι που παράγω σε καταστήματα της περιοχής μου ή σε τουριστικά καταστήματα και αν υπάρχουν προϋποθέσεις. Επίσης αν έχει κατάστημα τροφίμων η σύζυγός μου, μπορεί να γίνεται διάθεση του προϊόντος από εκεί;
Κωστάκης Εμμανουήλ, Ρόδος

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ (Καν.852) μπορείτε ως μελιασοκόμος να διαθέτετε μικρές ποσότητες μελιού σε περιορισμένη αγορά χωρίς την υποχρέωση του τυποποιητηρίου. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα από το Υπουργείο η έννοια της «μικρής ποσότητας» και της «μικρής αγοράς». Υπάρχει πρόταση για 5 κιλά/μελίσσι εντός της περιφέρειας. Η ετικέτα με τις σωστές ενδείξεις σύμφωνα με τη νομοθεσία (Καν 1169) είναι απαραίτητη για κάθε περίπτωση.

Στην τελευταία μου επιθεώρηση συνάντησα ένα μελίσσι 9 πλαισίων (είχα μία απουσία περίπου 30 ημερών) η οποία είχε αποδυναμωθεί αρκετά. Πάνω στα πλαίσια είχε το έντομο της φωτογραφίας, σχεδόν όλοι οι γόνοι ήταν ανοιγμένοι νεκροί σε διάφορα στάδια ηλικιακά, πολλές μέλισσες δεν μπορούσαν να βγουν από τα κελιά και παρατήρησα κάποιες που βγήκαν με τσακισμένα φτερά. Αφαίρεσα όλον τον γόνο και τα πιο μαυρισμένα πλαίσια. Άφησα 4 πλαίσια και τις ψέκασα με ξύδι και νερό. Η βασίλισσα προέρχεται από αφεσμό που έπιασα την άνοιξη. Μπορείτε να με βοηθήσετε να μάθω τι έπαθε το μελίσσι; Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω (απομάκρυνση από μελισσοκομείο κ,λπ.). Τα πλαίσια που αφαίρεσα τα καταστρέφω;
Κωστάκης Εμμανουήλ

Το έντομο της φωτογραφίας είναι η Αχερώντια γνωστό ως «Νεκροκεφαλή». Σχετικό άρθρο υπάρχει στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού (ΣεπτέμβριοςΟκτώβριος 2015] σελ. 364. Εισέρχεται το βράδυ στην κυψέλη για να φάει μέλι, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο μελίσσι και όταν υπάρχουν αρκετές τέτοιες πεταλούδες στην περιοχή του μελισσοκομείου παρατηρούνται εγκαταλείψεις των κυψελών από τις μέλισσες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μέλισσες τις θανατώνουν μέσα στην κυψέλη και τις σκεπάζουν με πρόπολη.
Πιθανόν η παρουσία τέτοιων εντόμων να είχε ως αποτέλεσμα μέρος του πληθυσμού να εγκαταλείψει την κυψέλη, να μην σκεπάζεται επαρκώς ο γόνος και έτσι να πεθάνει ή να αδυνατεί να εκκολαφθεί. Επίσης είναι πολύ πιθανό τα μελίσσια να είναι σημαντικά προσβεβλημένα από Βαρρόα καθώς αναφέρετε μέλισσες με παραμορφωμένα φτερά. Η εκκόλαψη τέτοιων μελισσών, δεν προσφέρει ανανέωση πληθυσμού στο μελίσσι, ο πληθυσμός μειώνεται και ο εναπομείναντας γόνος εμφανίζει την εικόνα της φωτογραφίας.
Τέλος, η θανάτωση του γόνου και ο διάσπαρτος γόνος πιθανόν να δημιουργήθηκε από το ψεκασμό του μελισσιού με ξύδι. Η επέμβαση με ξύδι είναι επικίνδυνη έως καταστροφική για το μελίσσι και θα πρέπει να αποφεύγεται.
Δώστε προτεραιότητα σε αποτελεσματική και ακίνδυνη καταπολέμηση της βαρρόα και εάν παρατηρήσετε μεγάλο αριθμό από Αχερώντιες, απομακρύνετε τα μελίσσια από την τοποθεσία αυτή.

Βάζω την ZENDER (κτισμένη) στην γονοφωλιά μια μέρα πριν για αποδοχή. Την επομένη μέρα Βάζω την Βασίλισσα μέσα στην ZENDER. Η ZENDER είναι στην μέση μιας δεκάρας δυνατής γονοφωλιάς με σφραγισμένο και ανοιχτό γόνο δίπλα της. Η βασίλισσα διαπιστώνω ότι γέννησε δυνατά μέσα στην ZENDER την επομένη από την εισαγωγή της σε αυτή και έτσι την ελευθερώνω. Αφήνω την ZENDER μέσα στην γονοφωλιά για τις επόμενες 3 μέρες ώστε να εκκολαφτούν τα αυγά. Στον έλεγχο που κάνω μετά τις 3 ημέρες ώστε να πάρω τις προνύμφες για την μεταφορά τους στο έναρξης, διαπιστώνω ότι στην ZENDER δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Τα αυγά δηλαδή ακυρωθήκαν και δεν εκκολάφτηκαν. Το παραπάνω αφήγημα επαναλήφτηκε 3 φορές φέτος το Αύγουστο από τις 16 και μετά. Την προηγούμενη χρονιά η ιδία διαδικασία στο στάδιο που περιέγραψα είχε πετύχει. Υπάρχει κάποια εξήγηση;
Γιάννης Γκακούδης, Λάρισα

Πιθανόν η απομάκρυνση των αυγών να σχετίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου ή να είναι ένα τυχαίο γεγονός. Οι μέλισσες απομακρύνουν αυγά λόγω επίσης προβλημάτων που σχετίζονται με το γενετικό υλικό της Βασίλισσας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να παρακολουθήσετε και τπν εκκόλαψη αυγών στις κηρήθρες για να γίνει σύγκριση με την απομάκρυνση στην ZENDER.
Στο ίδιο ερώτημα απάντησε και ο Φίλιππος Παππάς, επαγγελματίας μελισσοκόμος και βασιλοτρόφος ο οποίος έδωσε την δική του οπτική από την εμπειρία που έχει:
«Από την εμπειρία που έχω με τα ΕΖΙ QUEEN που είναι συσκευή όμοια με τη ZENDER μπορεί να σημειωθεί ότΐ:
Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις βασίλισσες όσον αφορά το αν θα γεννήσουν και πόσα αυγά θα γεννήσουν όταν είναι εγκλωβισμένες, αλλά υπάρχουν και μεγάλες διαφορές όσον αφορά το ποσοστό των γεννημένων αυγών που θα εκκολαφτούν στις συσκευές.
Τέτοια προβλήματα (μειωμένης εκκόλαψης) συναντώνται κυρίως νωρίς την άνοιξη, πιθανότατα, εκτός από τις βασίλισσες, να παίζουν ρόλο και οι χαμηλές θερμοκρασίες.
Δεν έχει παρατηρηθεί όμως ποτέ, να μην εκκολαφθεί κανένα αυγό.Ένα 30% είναι το ελάχιστο που έχουμε συναντήσει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως διαλέγουμε τα μελίσσια που θα χρησιμοποιήσουμε για αυτό το σκοπό με κριτήριο ακριβώς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά (γέννα & εκκόλαψη).
Άλλη περίπτωση που μπορεί οι μέλισσες να απομακρύνουν τα αυγά (συνήθως καλοκαίρι) είναι να υπάρχει μελιτοέκκριση και να ταΐσουμε και σιρόπι. Τότε τα μελίσσια «μπλοκάρουν», πετάνε όλα τα αυγά, η συσκευή γεμίζει με «μέλι» και στη συνέχεια μεταφέρουν το «μέλι» στο πάνω μισό της συσκευής και το κάτω μένει άδειο.
Σαφώς κατά την ελευθέρωση της βασίλισσας πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση των αυγών στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία.
Φίλιππος Παππάς

θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πευκοδάσος και αν ναι με ποιο τρόπο. Είμαστε μια μικρή ομάδα μελισσοκόμων από τον νομό Θεσσαλονίκης (πρώην δήμου Αρέθουσας) και υπάρχει ένα σχετικά μικρό πευκοδάσος στην περιοχή που όμως πιστεύουμε ότι μπορεί να καλύψει ένα μέρος των αναγκών για τροφή των μελισσών.Όλοι είμαστε ερασιτέχνες με μικρό αριθμό κυψελών (από 20 έως 50) και ασχολούμαστε με την μελισσοκομία τα τελευταία 2 με 3 χρόνια.
Ατματσίδης Γιώργος, Θεσσαλονίκη

Ο εμβολιασμός των πεύκων όταν στο παρελθόν πραγματοποιούνταν ακόμα και σε προγράμματα μελισσοκομίας, συνέΒαινε στα τέλη Απριλίου τότε που το έντομο μετατρέπεται σε ακμαίο, κινείται και ξεκινά να γεννά. Ο εμβολιασμός γίνεται είτε με έντομα είτε με προσβεβλημένα κλαδιά. Η μεταφορά μόνο εντόμων ήταν λιγότερο επιτυχής αλλά αποφεύγονταν η μεταφορά παθογόνων που συμβαίνει όταν χρησιμοποιούνται ολόκληρα κλαδιά. Τα είδη πεύκου που προσβάλλονται είναι η χαλέπιος και η τραχεία. Η Δασική και η Μαύρη πεύκη προσβάλλονται λιγότερο και δεν αποδίδουν. Προσοχή όμως ο εμβολιασμός των πεύκων από τους μελισσοκόμους με τον εργάτη, απαγορεύεται από το ΥΑΑΤ.

Έχω ένα διώροφο μελίσσι (20αρι) στο οποίο εδώ και αρκετό καιρό δεν μπορώ να κάνω τρύγο διότι τα πλαίσια με τα μέλια έχουν και γόνο ο οποίος όταν βγαίνει πηγαίνει ξανά η βασίλισσα και τα γεννά με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τα αφαιρέσω. Στον 2ο όροφο βρίσκεται ο γόνος ενώ στην θέση της γονοφωλιάς υπάρχουν μόνο τροφές (μέλιγύρη). Κατέβασα όλο τον γόνο στον κάτω όροφο και πάνω ανέβασα τα υπόλοιπα τα οποία έχουν μέλιγύρη. Αυτό που έκανα είναι σωστό;
Γιάννης Μανόλη

Πολύ σωστή ενέργεια.Όταν η βασίλισσα και ο γόνος μεταφερθούν στο πάνω όροφο στον κάτω οι μέλισσες Βάζουν αποκλειστικά γύρη. Με την αναδιάταξη των πλαισίων που κάνατε, θα συγκεντρωθούν τροφές στον επάνω όροφο για να μπορείτε να τις τρυγήσετε.

Έχω μια αγροτική αποθήκη στην οποία αποθηκεύω την ρίγανη που καλλιεργώ. Σκέφτομαι να χωρίσω την αποθήκη στα δυο με πάνελ. Γνωρίζω πως το μέλι έχει την τάση να «τραβάει» μυρωδιές. Ενδέχεται να επηρεαστεί από την μυρωδιά της ρίγανης;Όσο αφορά την πόρτα σκέφτομαι να την κάνω ή πάνω στο πάνελ (οπότε θα μετακινούμαι στην αποθήκη εσωτερικά) ή αν υπάρχει πρόβλημα με την μυρωδιά σκέφτομαι να κάνω μια εξωτερική (ώστε να μην υπάρχει επικοινωνία των δυο χώρων). Πείτε μου την άποψή σας για αυτό.
Μινάς Στυλιανού

Εφόσον το μέλι Βρίσκεται σε στεγανές συσκευασίες δεν υπάρχει πρόβλημα να προσλάΒει κάποια οσμή. Εάν όμως το μέλι είναι εκτεθειμένο υπάρχει πιθανότητα απορρόφησης οσμής.

θα ήθελα τη Βοήθεια σας όσον αφορά την επιλογή φύτευσης συγκεκριμένων ποικιλιών ευκαλύπτου. Ενδιαφέρομαι να φυτέψω ευκαλύπτους σε ιδιοκτήτη έκταση μου για να καλύψω έστω και εν μέρει τις ανάγκες των μελισσών μου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μετά από έρευνα στο ιντερνέτ βρήκα ένα ιστότοπο από την Αυστραλία που αποστέλλει σπόρους αλλά δυστυχώς δεν ξέρω ποιες από τις εκατοντάδες των ποικιλιών που προσφέρουν θα με καλύψει η ανθοφορία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Γνωρίζω ότι ανάλογη μελέτη και εγκατάσταση έχει γίνει και ήδη αποδίδει στο Ισραήλ. Μήπως θα μπορούσαμε να βρούμε τη μελέτη και με ποιες ποικιλίες το κατάφεραν;
Αντώνης Καζάρας

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Μελισσοκομική Επιθεώρηση (2015, 243(29):319324), υπάρχει σχετικό άρθρο από τον Βασίλη Λιάκο που απαντά στα ερωτήματά σας. Εάν δεν είστε συνδρομητής του περιοδικού ζητήστε το σχετικό άρθρο από τον εκδότη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιτυχία για να φυτρώσουν οι σπόροι δεν είναι απλή διαδικασία και ότι οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ σημαντικές για την επιβίωση των ευκαλύπτων. Η εναλλαγή ανθοφοριών διαφορετικών ποικιλιών ευκαλύπτου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των μελισσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ούτε στο Ισραήλ.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση μελιού με σπόρια νοζεμίασης από τον άνθρωπο;
Γιάννης Κάλλιας

Ναι είναι απόλυτα ασφαλής. 0 μύκητας της Νοσεμίασης δεν έχει κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.

Σε μελίσσι που δεν βρήκα Βασίλισσα και αυγά και προκειμένου να μη γίνει αρρενοτόκο αγόρασα και έβαλα μία γονιμοποιημένη βασίλισσα. Μετά από 10 μέρες που έλεγξα, δεν τη βρήκα, ούτε και γόνο πουθενά.Έβαλα ανοιχτό γόνο και δεν σχηματίστηκαν βασιλικά κελιά,Ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο βρήκα την βασίλισσα στο τελευταίο πλαίσιο, ενώ είχε χώρο να γεννήσει στα υπόλοιπα. Την πήρα και την τοποθέτησα λοιπόν με προσοχή στο τρίτο πλαίσιο και περίμενα. Στην επόμενη επιθεώρηση πάλι τίποτα αν και η βασίλισσα ανιχνεύει τα κελιά. Τι μπορεί να συμβαίνει; Δεν θέλω να την σκοτώσω, υπάρχει ελπίδα;
Κώστας Τζόμπρας

Η βασίλισσα αυτή είναι ακατάλληλη και θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να πρόκειται για την πρώτη Βασίλισσα π οποία θανάτωσε και αυτήν που αγοράσατε από βασιλοτρόφο, οπότε έχει περάσει πολύς χρόνος και δεν έχετε κάτι να περιμένετε από αυτήν. Για κάποιο λόγο έχει πάψει να γεννάει, η θέση που τη βρήκατε (στο τελευταίο πλαίσιο) δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα ή διάθεσή της να ωοτοκεί. θα πρέπει να την εντοπίσετε πάλι, να τη θανατώσετε και στη συνέχεια στο μελίσσι αυτό να προσθέσετε γόνο (γιατί είναι πολύ καιρό χωρίς ανανέωση πληθυσμού) και μετά μία βασίλισσα. Μπορείτε επίσης, να το συνενώσετε με κάποιο άλλο μελίσσι αφού πρώτα όμως εντοπίσετε και θανατώσετε τη βασίλισσα.

Μετέφερα τα μελίσσια κοντά σε κισσό μέσα στα πεύκα του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη αλλά μάλλον ήταν πολύ νωρίς για την ανθοφορία του.Έτσι έχω αδύνατα μελίσσια (67 πλαίσια το καθένα) με πολλά μέλια, χωρίς χώρο για γόνο και γύρες. Σκέφτομαι να πάρω λίγο από το μέλι, ώστε να δημιουργήσω χώρο γιατί μάλλον είναι δύσκολο να χτίσουν αυτή την εποχή και να τα ταΐσω με γυρεόπιτα μέχρι να ανθίσει ο κισσός, θα ήθελα τη γνώμη σας.
Γ ρηγόρης Χρυσόπουλος

Μπορείτε να πάρετε αρκετά μέλια (12 κηρήθρες από κάθε μελίσσι), αφήνοντας μέσα 23 καλές κηρήθρες και να Βάλετε στη θέση τους χτισμένες κηρήθρες άδειες για να έχει χώρο να γεννήσει η Βασίλισσα. Η γυρεόπιτα θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.Έτσι θα καταφέρετε να διατηρήσετε την παραγωγή του γόνου στα μελίσσια σας αλλά και να χαρείτε το μέλι που θα σας δώσουν αυτά. Δίνοντας άδειες κηρήθρες, διεγείρετε το ένστικτο των μελισσών να μαζέψουν κι άλλο μέλι για να βγάλουν το χειμώνα.Έτσι μπορείτε να κάνετε ακόμα έναν τρύγο ή έστω να έχετε τα ίδια με τώρα μέλια στα μελίσσια για το ξεχειμώνιασμα, έχοντας πάρει και μέλι.

Έχω ετοιμάσει ένα 20άρι μελίσσι και σκοπεύω να πάω σε μια καλή ανθοφορία.Έχω δεύτερο όροφο με μικρά μισά πλαίσια και περιμένω να γεμίσουν μέλι, θέλω να Βάλω βασιλικό διάφραγμα για να μην ανεβεί επάνω η Βασίλισσα και γεννήσει. Εφόσον έχω 20αρι δυνατό, θα έχω περιορισμένη συλλογή μελιού λόγω του Βασιλικού διαφράγματος; Και εφόσον έχω μισά πλαίσια στον δεύτερο όροφο συνεπώς ο χώρος θα είναι περιορισμένος σε σύγκριση με ένα κλασικό μελίσσι μήπως θα υπάρξει ανάγκη να του δώσω και τρίτο μισό όροφο κι αν ναι η διαδικασία είναι η ίδια (σε 10 πληθυσμό με 78 γόνο δίνω όροφο);
Δημήτρης Βαδάση

Με τη χρήση των ορόφων που είναι οι μισοί σε ύψος σε σχέση με τις κλασσικές κυψέλες Langstroth, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε Βασιλικό διάφραγμα και ιδιαίτερα στις φθινοπωρινές ανθοφορίες που η Βασίλισσα έτσι κι αλλιώς έχει την τάση να γεννάει στον κάτω όροφο. Το Βασιλικό διάφραγμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάποιους χειρισμούς, όμως μπορεί να αποτελέσει και περιοριστικό παράγοντα γι’ αυτό χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει λόγος και ανάγκη. Αν τα μελίσσια είναι πολύ δυνατά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 2 τέτοιους μισούς ορόφους, πάνω από τη γονοφωλιά.

Για την παραγωγή Βανίλιας πέρυσι χρησιμοποίησα ζάχαρη εισαγωγής και την έφτιαχνα με 100 κιλά με 60γρμ συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού και 100 γρ. αλάτι και είχα αρκετά καλό αποτέλεσμα.
Φέτος χρησιμοποιώ τις ίδιες αναλογίες αλλά με ζάχαρη ελληνική της ΕΒΖ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μείγμα δεν χτυπιέται καθόλου στην βανιλιέρα και βγαίνει σε ρευστή μορφή. Επιπλέον στο σημείο βρασμού υπάρχει πάρα πολύ φούσκωμα του μείγματος σε σημείο να υπερχειλίζει το βαρέλι. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε τι ενέργειες πρέπει να κάνω;
Ευάγγελος Τσέλιος

Για την παρασκευή Βανίλιας δε χρειάζεται η προσθήκη αλατιού και θα ήταν καλύτερα αντί για λεμόνι να χρησιμοποιείται ξινό που είναι σταθερά το ίδιο σε συγκέντρωση κιτρικού οξέως. Εάν το αποτέλεσμα είναι πολύ ρευστό ή μαλακό, μειώστε το νερό. Η ζάχαρη δεν έχει βρεθεί να επηρεάζει το αποτέλεσμα ανάλογα την προέλευσή της (εισαγόμενη ή ελληνική).Όσον αφορά το φούσκωμα, είναι δεδομένο ότι στο σημείο βρασμού (κοντά στους 110°C] υπάρχει για λίγη ώρα πολύ έντονο φούσκωμα και γι’ αυτό το λόγο Βάζουμε στο καζάνι λιγότερο μείγμα ώστε να μην υπερχειλίσει μετά.

Δεν έχω κάνει θεραπεία για βαρρόα ούτε το φθινόπωρο ούτε την άνοιξη και τον Ιούλιο παρατήρησα ένα μελίσσι σε πολύ κακή κατάσταση. Πολλές μέλισσες που εκκολάπτονταν ήταν χωρίς φτερά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κουβαλούσε Βαρρόα. Τι θεραπεία μπορώ να κάνω την εποχή (Ιούλιος-ΣεπτέμΒριος) αυτή για να ξαλαφρώσω τα μελίσσια μου ·,
Χρηστός Γαβριπλίδης

Τα λάθη πληρώνονται ή μάλλον τα πληρώνουν οι μέλισσες. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κάθε τέλος φθινοπώρου και κάθε αρχή άνοιξης θα πρέπει να κάνετε καταπολέμηση της Βαρρόα. Τώρα αυτήν την εποχή με τις υψηλές
θερμοκρασίες, το γόνο και τις επικείμενες ανθοφορίες και μελιτοεκκρίσεις είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Από τα εγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήστε το Checkmite strips ή το Bayvarol ή το Perizin. Εάν τα χρησιμοποιήσετε, δεν θα πάρετε μέλια αυτόν τον καιρό αλλά θα σώσετε τα μελίσσια σας για του χρόνου. Από τα φιλικά, το οξαλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά αυτή την εποχή, σε αντίθεση με τη φθινοπωρινή επέμβαση, έχει μέτρια αποτελεσματικότητα (δέν έχει σχηματιστεί σφαίρα και υπάρχει ακόμη αρκετός γόνος). Το γαλακτικό επίσης μπορεί αλλά θα χρειαστεί να κάνετε πολλές επεμβάσεις (βλέπε σχετική ερώτηση στο ίδιο τεύχος). Η ζάχαρη άχνη με 35% θυμόλη μπορεί επίσης την εποχή αυτή να Βοηθήσει μελίσσια όμως που έχουν μικρότερη από την προσβολή που περιγράφετε. Δεν προτείνονται μη εγκεκριμένα σκευάσματα.

θέλω να συσκευάσω μέλι για να το εξάγω, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μαζί με την χημική ανάλυση που θα γίνει στο μέλι στο ΑΠΘ, μπορούμε να βγάλουμε και τον πίνακα με τα θρεπτικά συστατικά για την ετικέτα.
Μπασιούκας Δημήτρης

Τα διατροφικά στοιχεία του μελιού είναι απαραίτητα στην ετικέτα από το Δεκέμβριο του 2016. Αυτά είναι γενικά και δεν γίνονται για κάθε παρτίδα ξεχωριστά. Ήδη το εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ προχώρησε στην εκτίμηση των διατροφικών στοιχείων των ελληνικών μελιών και δημοσίευσε σχετικό πίνακα στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση στο τεύχος Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου σελ. 335 του έτους 2014 Αναδημοσιεύουμε τους σχετικούς πίνακες όπως δόθηκαν απόΤανανάκη και Θρασυβούλου για διευκόλυνσή σας.

Έκοψα παραφυάδες από εικοσάρια μελίσσια βάζοντας μελισσοστεγανό διάφραγμα και προσθέτοντας τρίτο πάτωμα με είσοδο. Στη συνεχεία αφού οι μάνες βγήκαν και γονιμοποιήθηκαν έβαλα διπλό Βασιλικό διάφραγμα με εφημερίδα για να συνενωθούν και όλα πήγανε καλά. Η ερώτηση μου είναι αν θα αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα ξεχειμωνιάζοντας τα μελίσσια μου με δυο πατώματα και δυο μάνες πάνω κάτω με διπλό διάφραγμα.
Ζούρας Τάσος, Λαρισα.

Τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν με ΜΙΑ μάνα και χωρίς Βασιλικό διάφραγμα. Συνεπώς θα πρέπει να αφαιρέσετε τη μια βασίλισσα και τα Βασιλικά διαφράγματα και να συμμαζέψετε το μελίσσι. Διαφορετικά είναι πιθανό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι μέλισσες να «κόψουν» τπ μία από τις 2 βασίλισσες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι όταν στεγνώνουν οι ανθοφορίες και εκεί παρατηρούνται σημαντικές αποτυχίες σε τέτοιους χειρισμούς με 2 βασίλισσες.

θα ήθελα να σας ρωτήσω τρία πράγματα σχετικά με την αποθήκευση κηρήθρων.
α)Έχω αγοράσει το Βάκιλο Β401 για τον κηρόσκωρο. Μπορώ να τον χρησιμοποιήσω σε όλες τις κηρήθρες (χτισμένες, άχτιστες, με μέλια, γύρη); β] Πως αποθηκεύω τις κηρήθρες με μέλι και πως αυτές με γύρη; Εννοώ χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση; γ) Περίπου πόσα πλαίσια μέλι και πόσα γύρη απαιτεί ένα μελίσσι για ξεχειμώνιασμα;
Κώστας Τζόμπρας

Χρησιμοποιείστε το Βάκιλο μόνο σε κτισμένες άδειες κηρήθρες. Τις κηρήθρες αυτές μπορείτε να τις αποθηκεύσετε ή να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα ενεργό μελίσσι χωρίς πρόβλημα.
Κηρήθρες με μέλι και γύρη αποθηκεύονται εκτός κυψέλης σε χαμηλές θερμοκρασίες (57°C).
Η ποσότητα μελιού που θα αφήσετε για ξεχειμώνιασμα εξαρτάται από την περιοχή, τη δύναμη του μελισσιού, τη διάρκεια και τη δριμύτητα του χειμώνα. Στην περιοχή τπς θέρμης, Θεσσαλονίκης ένα δεκάρι μελίσσι απαιτεί τουλάχιστο 4 πλαίσια με μέλι (12 κιλά) και δύο πλαίσια με γύρη.

Στη μέθοδο καταπολέμησης βαρροα με άχνη ζάχαρη και 3 5% θυμόλη μπορούμε να αντικαταστήσουμε την άχνη ζάχαρη με αλεύρι προκειμένου να αποκλείσουμε προβλήματα λεηλασίας;
Δημητρης Κωτίκας

Η ζάχαρη άχνη δεν δημιουργεί λεηλασία. Αυτή προκλήθπκε μάλλον λόγω της αναστάτωσης και έκθεσης του μικρού μελισσιού που ώθησε τα άλλα μελίσσια να το εντοπίσουν και να το μάθουν ως εύκοληαφύλακτη πηγή τροφής. Το αλεύρι δεν δοκιμάστηκε έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σχετική άποψη.

Έχω κάποια πλαίσια από μελίσσια που παρουσίασαν Ασκοσφαίρωση μέσα στην χρονιά. Τα πλαίσια αυτά μπορώ να τα λιώσω στον κηροτήκτη ή ο μύκητας της ασκόσφαιρας θα παραμείνει στο κερί; Ρωτάω γιατί κάθε χρόνο λιώνω κερί και πατάω δικά μου φύλλα. Αν ο μύκητας δεν σκοτώνεται και παραμένει στο κερί μπορώ κάπως να εκμεταλλευτώ το κερί από τα πλαίσια αυτά; Επίσης αν ο μύκητας δεν σκοτώνεται στον κηροτήκτη μήπως καλύτερα να μην τα Βάλω καθόλου σ’ αυτόν γιατί μετά ότι περνάει από αυτόν θα κολλάει και ασκοσφαιρα;
Ανδρέας,Μελισσοκόμος

Τα σπόρια της ασκόσφαιρας υπάρχουν σ’ όλα τα μελίσσια δεν μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς από αυτά (είναι ενδημική ασθένεια). Εάν είναι λίγες οι κηρήθρες και διατηρημένες για πολλά χρόνια καλύτερα καταστρέψτε τις στη φωτιά. Εάν είναι πολλές, λιώστε τις στο κηροτήκτη και χρησιμοποιείστετο κερί. Τα σπόρια της ασκόσφαιρας καταστρέφονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον κηροτήκτη. Δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα να μεταφερθούν και να γίνεται αιτία διασποράςτου μύκητα. Προσπαθήστε να απομονώσετε παράγοντες που προκαλούν στρες στα μελίσσια σας για να έχετε μικρότερη προσβολή από Ασκόσφαιρα και αλλάζετε τακτικά τις κηρήθρες.

θα ήθελα να μου πείτε πόση θυμόλη να βάλω σε ένα κιλό ζάχαρη άχνη για να κάνω θεραπεία για τη βαρρόα;
Φοινίνης Δημήτριος, Πάτρα

Πρέπει να μπουν 30 γραμμάρια θυμόλης που την έχετε κάνει πούδρα (όπως η άχνη ζάχαρη) σε 1 κιλό άχνη. Ανακατεύετε πολύ καλά για να αναμιχθεί σωστά η θυμόλη με την άχνη και εφαρμόζετε το σκεύασμα στο μελίσσι. Για κάθε πλαίσιο πληθυσμού θα χρειαστεί να βάλετε 3 γραμμάρια. Σε ΙΟάρι μελίσσι δηλαδή απαιτούνται 30 γραμμάρια, θα έχετε έναν δοσομετρητή μαζί σας (π.χ. κουτάλι) που θα ξέρετε κατά προσέγγιση πόση ποσότητα πιάνει. Αν πιάνει 10 γραμμάρια, θα βάλετε 3 κουταλιές επάνω στα πλαίσια. Μετά σκουπίζετε το μίγμα να πέσει στις μέλισσες να πασπαλιστούν και ξεκινάει η καταπολέμηση.
Εφαρμόστε τη συνταγή αυτή σε 23 μελίσσια και παρατηρήστε τις μέλισσες πως συμπεριφέρονται. Αν δε δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και δεν υπάρχουν νεκρές μέλισσες, μπορείτε να το κάνετε σε όλο το μελισσοκομείο.
Επαναλάβετε τπ διαδικασία κάθε εβδομάδα για 34 εβδομάδες ή κάντε δύο επεμβάσεις ανά 14 ημέρες. Η μέθοδος είναι για ξελάφρωμα και όχι για πλήρη καταπολέμηση. Να υπολογίζετε ότι θα πέσει 2030% της Βαρρόα η οποία και πεθαίνει (η άχνη ζάχαρη μόνη τπς, μόνο ρίχνει τπ βαρρόα, με τη θυμόλπ μέσα καταφέρνουμε και θανάτωση του ακάρεως).

ΠΗΓΗ | ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ