Ρεικόμελο, φθινοπωρινό και ανοιξιά­τικο. διαφορετικό το ένα από το άλλο. «αλλιώτικο» και από τα άλλα μέλια. Οι Άγγλοι το θεωρούν τη Rolls-Royce του είδους. Το ρεικόμελο έγινε τελευταία πολύ της μόδας. Η χαρακτηριστική του γεύση, που διαφέρει αρκετά από το πιο γνωστό μας θυμαρίσιο ή το μέλι των αν- θέων, γίνεται όλο και πιο αγαπητή. Για την ακρίβεια ο βασικός λόγος είναι ότι έγινε ευρέως γνωστό – μπορεί κανείς πλέον να το βρει εύκολα στην αγορά. Πριν από κάποια χρόνια, πολλοί αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξή του, όμως η «φιλο­σοφία» του τοπικού που κερδίζει σιγά-σιγά τους καταναλωτές οδήγησε κάποιους μικρούς, ως επί το πλείστον, παραγωγούς στην τυποποίηση τέτοιων ξεχωριστών προϊόντων.

Το ελληνικό ρεικόμελο έχει κερδίσει διεθνή βραβεία ποιότητας σε διαγωνισμούς όπως oi: iTQi (international Taste and Quality Institute) στις Βρυ­ξέλλες. Great Taste Awards στο Λονδίνο, BIOL Miel στην Ιταλία για τα βιολογικά μέλια.

Παράγεται σε αρκετές περιοχές και όλες ερί­ζουν για τα πρωτεία στην ποιότητα.
Η Νιος. η Κί­μωλος και η Ανδρος, η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος (περίφημα θεωρούνται τα ρεικόμελα από το Αγιον Ορος και τον Ταΰγετο).

Στοιχεία για τις παραγόμενες ποσότητες δεν υπάρχουν. Οι παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν ότι η φετινή χρονιά, λόγω της ανομβρίας, δεν είχε μεγάλη παραγωγή.

Τα είδη

Ανάλογα με το είδος του ρεικιού που «τρυγούν» οι μέλισσες, το ρεικόμελο είναι φθινοπωρινό ή ανοιξιάτικο. Κάθε είδος, τόσο του φυτού όσο και του μελιού, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το φθινοπωρινό ρεικόμελο έχει σχεδόν χάλ­κινο χρώμα, έντονο άρωμα με νότες καραμέλας, γαιώδεις και «ξύλινες», και υπόπικρη γεύση. Προέρχεται από την ερείκη τη σπονδυλανθή (Erica manipuriflora). έναν θάμνο με μοβ λουλούδια που ανθίζει το φθινόπωρο. Προμηθεύει τις μέλισσες με την τελευταία γύρη που θα βρουν πριν τον χει­μώνα.

Το ανοιξιάτικο ρεικόμελο. με υπόγλυκη γεύση, έχει χρώμα κεχριμπαριού -συχνά προς το κοκκι­νωπό- και έντονο άρωμα με φρουτώδεις νότες. • Τα χαρακτηριστικά οφείλονται στη γύρη της ερεί­κης της δενδρώδους (Erica arborea), ενός ξυλώ­δους θάμνου που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 μέτρα ύψος. Ανθίζει την άνοιξη και τα άνθη του είναι λευκά.

Είτε φθινοπωρινό είτε ανοιξιάτικο πάντως, το ρεικόμελο κρυσταλλώνει σε 2-3 μήνες. Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία, δεν σημαίνει ότι το μέλι έχει <χαλάσει>. Για να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή, το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε μπεν μαρί.

Ιδιότητες

Όπως και όλα τα μέλια, θεωρείται ωφέλιμο για την υγεία. Έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς επίσης και υψηλές φαινόλες. Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για κάποιες παθήσεις από την αρχαιότητα.