Η μούχλα στις κηρήθρες εμφανίζεται κυρίως τη περίοδο του Χειμώνα, αλλά είναι συχνό το φαινόμενο και την Άνοιξη.  Οι συνθήκες που ευνοούν τη μούχλα στη κηρήθρα είναι σαφώς η υγρασία. Η μούχλα είναι μύκητας και αναβλαστάνει με σπόρια, τα οποία για να βλαστήσουν χρειάζονται νερό. Τον χειμώνα, το νερό στη κηρήθρα είναι σύνηθες φαινόμενο, μπορεί να προέλθει από τη βροχή. Κυρίως όμως από τα χνότα, την αναπνοή του σμήνους λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας που επικρατεί εντός και εκτός της κυψέλης.

Σκεφτείτε τη κυψέλη σας σαν ένα ποτήρι κρύο νερό που ξεκινά να ιδρώνει γιατί έξω από το ψυγείο επικρατεί ζέστη. Η μούχλα μπορεί να τραφεί από οτιδήποτε μέσα στη κυψέλη. Τρέφετε από τη γύρη, το νέκταρ, τις νεκρές μέλισσες, ακόμα και το ξύλο της κυψέλης και των πλαισίων και το αδύναμο μελίσσι μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ώστε να τη καταπολεμήσει όπως μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι που οι μέλισσες διατηρούν την κυψέλη τους καθαρή.

Αντιμετώπιση.

Η πρώτη βασική κίνηση μας είναι η σωστή εγκατάσταση του μελισσιού για ξεχειμώνιασμα. Όπως είπαμε και άλλες φορές πρέπει να τοποθετήσουμε το μελισσοκομείο μας σε προσήλιο μέρος για να ξεχειμωνιάσει και οι είσοδοι των κυψελών να κοιτάζουν προς τον νότο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, καθώς το σμήνος τον χειμώνα μαζεύεται προς τον νότιο τμήμα της κυψέλης που έχει περισσότερη ζέστη αφήνοντας εκτεθειμένες τις κηρήθρες που υπάρχουν προς τον βορρά οι οποίες μουλιάζουν.

Τα μελίσσια μας πρέπει να είναι σφιχτά μόνο στα πλαίσια που πατάνε οι μέλισσες και να αφαιρούμε τις υπόλοιπες κηρήθρες. Διαλέξτε κηρήθρες με διάτρητο πάτο και αφήστε τις θήρες των καπακιών ανοιχτές για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην ευνοείται η υγρασία και η μούχλα.

Βρήκα μουχλιασμένες κηρήθρες τι κάνω;

Εάν υπάρχει δυνατότητα αφαιρούμε τις μουχλιασμένες κηρήθρες και βάζουμε νέες κηρήθρες έστω και άχτιστες. Αν δεν θέλετε να επιβαρυνθείτε με το κόστος αυτό, μπορείτε να τις αφαιρέσετε, να τις πλύνετε πολύ καλά και να τις βάλετε στον ήλιο να στεγνώσουν καλά. Την τελευταία επιλογή δεν τη συνιστούμε ιδιαίτερα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης μούχλας. Πρέπει και στις δύο περιπτώσεις να ελέγξετε όλη τη κυψέλη για να δείτε που αλλού υπάρχει μούχλα (γιατί σίγουρα υπάρχει).

Με λίγα λόγια, η μούχλα πάντα είναι αντιμετωπίσιμη και επομένως δε χρειάζεται άγχος. Σκεφτείτε τι θα κάνατε στο ίδιο σας το σπίτι για να μην εμφανιστεί μούχλα και κάντε το ίδιο και στα μελισσάκια σας.