ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΝΤΕΜΑΡΙ,ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΒΗΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ:

1)Εξετάζουμε σχολαστικά μία προς μία τις κηρήθρες του μελισσιού που πρόκειται να σμηνουργήσει αφού έκανε βασιλικά κελιά και καταστρέφουμε όλα τα κελιά .

2)Σε μία άδεια κυψέλη τοποθετούμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο ,αλλά με τις μέλισσες που υπάρχουν σαυτό και τη βασίλισσα..Και στον υπόλοιπο χώρο τοποθετούμε κηρήθρες καλοχτισμένες ,αλλά άδειες,που έτσι δίνεται πολύς χώρος στο μελίσσι.

3)Πάνω στην κυψέλη αυτή του μελισσιού τοποθετούμε ένα βασιλικό διάφραγμα και πάνω σε αυτό το διάφραγμα τοποθετούμε ένα πάτωμα με τις υπόλοιπες κηρήθρες.

4)Αν το μελίσσι ήταν δυώροφο,παρεμβάλλεται ένα πάτωμα με άδειες κηρήθρες και το μελίσσι γίνεται τριώροφο.

5)Έξι μέρες μετά την επέμβαση αυτή καταστρέφονται όλα τα βασιλικά κελιά που τυχόν έχουν προκύψει στους επάνω ορόφους.

Και με τη μέθοδο αυτή το μελίσσι συνήθως χάνει την τάση του για σμηνουργία.

Αλλά για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να διέφυγε κάποιο κελί , είναι καλό να τοποθετηθούν κυψελίδια -παγίδες για τη σύλληψη αφεσμών και αυτές πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Χωρητικότητα 2-4 πλαίσια

β)Μικρή είσοδο 2-4 εκατοστά

γ)Εσωτερικό επίχρισμα από λυωμένο κερί,που να έχει προστεθεί εσάνς από μελισσόχορτο,ευκαλύπτου ή λεμονιού.

Όμως τα κυψελίδια -παγίδες αφεσμών πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση 100 μέτρων μπροστά από την έξοδο της κυψέλης και καμπυλωτά ,αλλά σε ύψος 2 μέτρα από το έδαφος.

Οι αφεσμοί που θα συλληφθούν τοποθετούνται σε καθαρή απολυμασμένη κυψέλη που βάζουμε ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο,μία σκουρόχρωμη κηρήθρα με άδεια κελιά για να αποθέσουν σε αυτή το μέλι που είχαν αποθηκεύσει οι μέλισσες της σμηνουργίας και αυτή η κηρήθρα αφαιρείται την επόμενη μέρα.

Έτσι απαλλάσεται το νέο μελίσσι από τους οργανισμούς που τυχόν έφερε από το μητρικό μελίσσι και επίσης στη φάση αυτή το μελίσσι βρίσκεται χωρίς γόνο και είναι ευκαιρία να εμπέμβουμε κατά βαρρόα με κάποιο φάρμακο σωστής επιλογής.

Τέλος, δύο μέρες μετά την εγκατάσταση ,τοποθετούμε δύο πλαίσια , ενώ η τροφοδότηση συνεχίζεται για μία εβδομάδα με σιρόπι ζάχαρης.

Πηγή : Μελισσοκομική Επιθεώρηση Μαϊου -Ιουνίου 2003, σελ.160 , άρθρο κ.Νίκου Παππά,Βιολόγου ,που τον ευχαριστούμε.-