Όλοι στη μελισσοκομία ψάχνουμε τρόπους να γίνει η δουλειά μας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και ποιο ξεκούραστα. Άλλες φορές για οικονομία χρόνου και άλλες από ανάγκη.

Φίλιππος Παππάς | Τεχνολόγος Γεωπόνος

Κατασκευές | Σύστημα τροφοδότησης Μελισσών

Όλοι στη μελισσοκομία ψάχνουμε τρόπους να γίνει η δουλειά μας πιο εύκολα, πιο γρήγορα και ποιο ξεκούραστα. Άλλες φορές για οικονομία χρόνου και άλλες από ανάγκη. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε ένα πολύ εύχρηστο σύστημα ταΐσματος που κατασκεύασε ο Διαμαντής και ο Γιώργος Μαυρομπαλιάς από το Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης λόγω ανάγκης. Διότι εάν ο μελισσοκόμος σπάσει το χέρι του εν μέσω μελισσοκομικής περιόδου κάτι πρέπε ινα σκαρφιστεί για να επιβιώσουν τα μελίσσια και κατ’ επέκταση και ο ίδιος!

Υλικά

Το σύστημα αποτελείται από:

1.μία δεξαμενή (πλαστικό Βαρέλι) όπου περιέχεται το σιρόπι

2.μία αντλία 12Vμε πρεσοστατική Βαλβίδα ή μπορεί να την συναντήσετε και ως «πρεσοστατική αντλία» (φωτ.1.) (θα την βρείτε σε καταστήματα με ναυτιλιακά είδη)

3.λάστιχο ποτίσματος όσα μέτρα χρειάζεστε (3050 ή και 100…)

4 Πλαστική μάνικα διανομής λαδιού υγρών τροφίμων (φωτ. 2.) (θα τηνβρείτε σε καταστήματα με είδη οινοποιίας)

 πεινασμένα μελίσσια!!! Συναρμολόγηση

Η σύνδεση δεν θέλει πολύ ανάλυση καθώς πρέπει απλά να συνδέσουμε την πρεσοστατική αντλία στο βαρέλι και το λάστιχο με τη μάνικα.

Η αντλία χρειάζεται μία παροχή ρεύματος 12V. Αυτή μπορεί να είναι η μπαταρία του αυτοκινήτου ή ένας μετασχηματιστής (φωτ. 3.) (εάν πρόκειται για μόνιμο μελισσοκομείο με ρεύμα).

Προαιρετικά μπορεί να συνδεθεί ένας ογκομετρητής νερού πριν τη μάνικα ώστε να Βλέπετε με ακρίβεια τπν ποσότητα σιροπιού που παίρνει το κάθε μελίσσι (φωτ. 4). Αυτό είναι σημαντικό για τροφοδότες που δεν έχουμε οπτική επαφή, όπως οι τροφοδότες καπακιού, θα τον βρείτε σε καταστήματα με αρδευτικά συστήματα κήπου.

Τρόπος λειτουργίας

Η αντλία ελέγχεται από την πρεσοστατική Βαλβίδα η οποία μόλις πατήσετε την σκανδάλη της μάνικας αντιλαμβάνεται την πτώση της πίεσης μέσα στο λάστιχο και ξεκινάει τη λειτουργία της στέλνοντας το σιρόπι. Κλείνει μόλις αφήσετε την σκανδάλη και η πίεση αυξηθεί μέσα στο λάστιχο.

Να σημειώσουμε ότι το σύστημα λειτουργεί άψογα, η ροή είναι πάντα σταθερή και πολύ ομαλή χωρίς να πιτσιλάει, είτε το Βαρέλι είναι γεμάτο είτε έχει μέσα μόνο 1 λίτρο και δεν παίζει ρόλο αν η δεξαμενή είναι ψιλότερα ή χαμηλότερα από τα μελίσσια.

Έτσι

Με την τάπα και τον εσωτερικό τροφοδότη προσαρμοσμένο στο καπάκι οι φίλοι μας μπορούν να ταΐσουν ακόμη και το Βράδυ χωρίς να ανοίξουν τα μελίσσια σε ελάχιστο χρόνο …και με ένα χέρι!!!

2trofk

2atrofk

2btrofk

ΠΗΓΗ | Μελισσοκομική Επιθεώρηση