Cookie Consent by Free Privacy Policy GeneratorUpdate cookies preferencesΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ | Επαγγελματικός προσανατολισμός - Excel Χρώματα

Η μελισσοκομία ενδείκνυται να ξεκινήσει παράλληλα με κάποιο άλλο επάγγελμα μέχρι σιγά σιγά να εξελιχτεί σε επιχείρηση

 

ο παππούς Κωνσταντίνος Συμιακός

Έχουμε οικονομική κρίση και πολλά παιδιά ψάχνουν για εργασία, θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, όπου κάθε παιδί όταν τελείωνε το δημοτικό σχολείο συνέχιζε στη δουλειά του πατέρα του ή ακολουθούσε κάποια τέχνη. Οι δουλειές τα χρόνια εκείνα ήταν οι αγροτικές και οι τέχνες, όπως ράφτης, τσαγκάρης, κουρέας, ξυλουργός κ.τ.λ. Το γυμνάσιο ήταν μόνο στη πόλη της Ρόδου και λίγοι γονείς είχαν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν . Στα 18 με 20 χρονών όλα τα παιδιά ρίχνονταν σε κάποια δουλειά στον αγώνα της ζωής. Χρόνο με τον χρόνο όμως στα χωριά χτίστηκαν γυμνάσια. Οι τράπεζες δειλά δειλά με δύο εγγυητές και με κάποιες υποθήκες, κτισμάτων ή κτημάτων, έδιναν δάνεια στον κόσμο. Ήρθε τελικά η ευημερία και άνοιξαν δουλειές, επαγγελματικές, αγροτικές και όλα τα παιδιά σπούδαζαν και σπουδάζουν. Ο χρόνος διαβαίνει μαζί με την εξέλιξη. Όλα τα παιδιά τελειώνουν το γυμνάσιο, το λύκειο και συνεχίζουν στα πανεπιστήμια, με στόχο τη μόρφωση για μια καλύτερη και πιο ξεκούραστη ζωή.

Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα και ενώ έχουν διανύσει μετά το γυμνάσιο πέντε έξι επτά χρόνια στα πανεπιστήμια, παίρνουν τα πτυχία τους και λόγω κρίσης, δεν μπορούν να βρουν δουλειά όλοι στο αντικείμενο που σπούδασαν και αναγκάζονται να ξαναγυρίσουν στην ύπαιθρο. Ψάχνουν για εργασία όπου να ‘ναι. Δεν το συζητάμε, κάποιοι πρέπει να απασχοληθούν και με τον πρωτογενή τομέα «την παραγωγή». Η μόρφωση όμως, είναι εφόδιο ζωής. Αλλά τώρα πια τα παιδιά αυτά είναι σε ηλικία 28-30 ετών και συμπεριφέρονται ακόμα σαν παιδιά. Ο λόγος είναι που είναι άνεργοι και συντηρούνται με το χαρτζιλίκι του κουρασμένου πατέρα. Είναι επιστήμονες και τους είναι δύσκολο να δουλέψουν σε χειρωνακτική εργασία που δουλεύουν οι φίλοι τους και οι συμμαθητές τους του δημοτικού και του γυμνάσιου οι οποίοι είναι δρομολογημένοι σε διάφορες δουλειές. Κάποιοι μάλιστα είναι οικογενειάρχες με παιδιά. Αλλά η ανάγκη προς εργασία είναι να προσγειωθούν να καταλήξουν, «αγρότης ή εργάτης» και προτιμάνε την μελισσοκομία που τους φαίνεται σαν πιο καλό επάγγελμα και βλέπουμε στα μελισσοκομικά σεμινάρια να γεμίζουν οι αίθουσες με νέους που παρακολουθούν με προσοχή τους εκπαιδευτές και ζητούν πληροφορίες από τους μελισσοκόμους. Όπου για τα παιδιά αυτά, θα αναλύσουμε πιο κάτω τα υπέρ και τα κατά της μελισσοκομίας.

Ο παππούς προτείνει:

Πρώτα θα πούμε για τον εργαζόμενο σαν μισθωτό μετά για τον μελισσοκόμο. Πρώτα πρώτα πρέπει ο καθένας να στηριχτεί στα προσόντα του και να ψάξει να βρει εργασία που να τον εκφράζει και να του αρέσει ώστε να είναι αποδοτικός. Λέω αποδοτικός διότι όποιος δουλεύει σαν αγγαρεία στην όποιαν εργασία, κουράζεται και ο εργοδότης θα τον αντικαταστήσει με τη πρώτη ευκαιρία. Όταν όμως εργάζεσαι αργά και σταθερά, δεν κουράζεσαι και αποδίδεις περισσότερο. Δεν πειράζει αν κάποιος θα καθυστερήσει και λίγο ώσπου να βρει την κατάλληλη εργασία. Πρέπει να πάρει σωστή κατεύθυνση. «Δουλειές υπάρχουν», όπως και «λεφτά υπάρχουν», αλλά πρέπει να ψάξεις να βρεις και τις δουλειές και τα λεφτά. Αξίζει να σας αναφέρω ότι ούτε οι δουλειές, ούτε τα λεφτά έρχονται να σε Βρουν όταν εσύ είσαι στο ραχάτι σου. Και μια ρήση όπου ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες που δεν αναφέρεται στα παιδιά που ψάχνουν για κάποιο επάγγελμα, άλλα έχει συμβεί πολλές φορές, κάποιοι να κλέβουν μελίσσια για να γίνουν μελισσοκόμοι. Το ρητό είναι: «Η οκνηρία μήτηρ πάσης κακίας», αλλά έχουμε και το άλλο ρητό «τα καλά δια κόποις κτώνται». Και συνεχίζουμε 

Εργοδότες μπορεί να είναι το δημόσιο, οι δήμοι, τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες, τα ξενοδοχεία και διάφορα γραφεία ακόμα και μεγάλοι αγρότες. Σε κάθε αρχή ο μισθός είναι χαμηλός και σιγά σιγά σύμφωνα με την εργασία που παράγει ο καθένας, ο μισθός ανεβαίνει. Ο εργοδότης, έχει όλη την ευθύνη να πάει καλά η επιχείρηση και ρυθμίζει τα έσοδα έξοδα και πληρώνει τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, μισθωτοί ή ημερομίσθιοι, παίρνουν τον μισθό τους, πολλά ή λίγα και με αυτά κανονίζουν τη ζωή τους.

Πλεονεκτήματα μισθωτού

ν Ο ημερομίσθιος ή ο μισθωτός έχει μια συγκεκριμένη εργασία, εργάζεται ένα ωράριο που θα συμφωνήσει με τον εργοδότη και όταν σχολάσει, αφήνει όλα τα προβλήματα στο χώρο της εργασίας του .Η νομοθεσία ορίζει 40 ώρες εργασία την εβδομάδα που αντιστοιχεί σε 5 ημέρες επί 8 ώρες. Έχεις τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα για ξεκούραση, ή για κάποιο χόμπι και για άλλην απασχόληση όπως λχ. την μελισσοκομία.

2ον Δεν χρειάζεσαι πολλή εκπαίδευση και προσαρμόζεσαι εύκολα στην εργασία σου.

ν Δεν απαιτούνται εργαλεία, τα φροντίζει ο εργοδότης.

4ον Μπορείς να αλλάξεις εργασία εάν θα βρεθεί καλύτερη ή πιο συμφέρουσα.

5ονΈχεις ασφάλεια από τον εργοδότη και με την αμοιβή σου ρυθμίζεις την ζωή σου.

6ον Το σπουδαιότερο, πληρώνεσαι από την πρώτη εβδομάδα ή τον πρώτο μήνα εργασίας σε σχέση με τη μελισσοκομία που αποδίδει καρπούς μετά τον τρίτο ή τέταρτο χρόνο.

Μειονεκτήματα μισθωτού

1ον Είναι δύσκολο να βρεις την εργασία που να σε εκφράζει και «να σ’ αρέσει».

2ον0 μισθός είναι χαμηλός ή και με μικρή αύξηση όταν είσαι πολύ καλός και αναλάβεις κάποια θέση ευθύνης.

3ονΥπάρχουν εργοδότες που δεν πληρώνουν τυχόν υπερωρία ή και ολόκληρα ημερομίσθια σε καθαρίσματα ή και σε συντήρηση χώρου εργασίας.

4ον Υπάρχουν εργοδότες που καταπιέζουν τον εργαζόμενο. Ενώ δουλεύει 8 ώρες του πληρώνει μόνον τις 7 ή τις 6 ώρες και υπογράφει ότι πληρώνεται για 8.«Αδικίες», αλλά υπάρχουν και καλοί εργοδότες που σου επιτρέπουν να σχολάσεις ακόμη και νωρίτερα, όταν τελειώσεις την προγραμματισμένη εργασία της ημέρας.

«Ο μελισσοκόμος»

1ον0 γεωργός και ο μελισσοκόμος θέλει πολύ εκπαίδευση. Πρακτική εξάσκηση

45 χρόνια, τα είπαμε πολλές φόρες, να ξεκινήσει με ολίγα μελίσσια, 56 μόνον την πρώτη χρονιά. Πολύ διάβασμα και πολύ υπομονή ώσπου να μεγαλώσει η επιχείρηση του και να πάρει στα χέρια τούτα πρώτα χρήματα.

2ον Να έχει ανοιχτό ορίζοντα, να αντιλαμβάνεται νωρίς τα λάθη και τα προβλήματα και να μπορεί να μεθοδεύετε καμιά πατέντα για διευκόλυνση της εργασίας του.

3 Να μην είναι εγωιστής και να λέει ότι τα έμαθε όλα με το ξεκίνημα ή με τον πρώτο χρόνο, διότι θα μαθαίνει όλα του τα χρόνια.

4ον Να είναι δουλευταράς, διότι «ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος»ωράριο εργασίας δεν έχει. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας και είναι ο ίδιος εργοδότης και εργάτης, εργάζεται όλες τις ώρες της ημέρας, όλες τις ημέρες του χρόνου και όποιες ώρες και μέρες του επιβάλλει η επιχείρηση του, όπως μεταφορές κυψελών τις νυχτερινές ώρες ή πώληση προϊόντων τα Σαββατοκύριακα κλπ.

5ον θα χρειαστεί στο ξεκίνημα κάποια χρήματα για τα πρώτα μελίσσια και τον πρώτον εξοπλισμό, θα χρειαστείς μιαν αποθήκη ή κάποιο οικόπεδο για να κτίσεις, λίγο έξω στην ύπαιθρο, μακριά από κατοικίες.

6ον Αυτοκίνητο μελισσοκομικό.

7ονΗ περιουσία του αγρότη μελισσοκόμου, είναι εκτεθειμένη στην ύπαιθρο, απροστάτευτη και Βάλλεται από τις καιρικές συνθήκες και από τον κάθε ασυνείδητο και τον κάθε κλέφτη.

8ονΗ μελισσοκομία είναι χειρωνακτική εργασία και συνήθως χρειάζεται και δεύτερο άτομο σε διαφόρους χειρισμούς.

9 Η μελισσοκομία μπορεί σε 56 χρόνια, όταν βαίνουν όλα καλά, να εξελιχτεί σε επιχείρηση.

Συμπέρασμα:

Για τους πιο πάνω λόγους η μελισσοκομία ενδείκνυται να ξεκινήσει παράλληλα με κάποιο άλλο επάγγελμα μέχρι σιγά σιγά να εξελιχτεί σε επιχείρηση όπως αναφέραμε ποιο πάνω.

Τα όσα αναφέραμε παρά πάνω, τα συν και τα πλην, δεν είναι απογοητευτικά για την μελισσοκομία, αλλά ενημερωτικά.

..’άμε, «πάντα με κάποια παρέα»

Ο παππούς

ΠΗΓΗ | Μελισσοκομική Επιθεώρηση